aKuMuSaFirLaLu

Khamis, 31 Disember 2009

Happy New Year..

Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah...

baru menyambut awal muharram..
tahun baru 2010 lak menjelma..
happy new year guys..
May ALLAH bless all of us...
wassalam..

Selasa, 29 Disember 2009

Selasa, 1 Disember 2009

HARI MELAPOR DIRI..great moment =)

Hari ni..1 DISEMBER 2009..
menjadi hari yang paling bersejarah wat diri aku..
sebab??bermulanya hari aku sebagai seorang GURU..
yup..GURU..wow..mcm tak percaya je..
pagi tadi bgn awal..bersiap2 n trus ke JPN..
nasib dekat je ngn umah aku..
berselisih jugak la ngn kwn2 yg same2 dpt Johor..
amik surat kt JPN n meneruskan perjalanan ke sekolah..
SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN RINTING (2)..
dlm perjlnn kple aku dok terbayang2..
mcm tak percaya..dok byg2 cmne la skolah tu nt..
lame gak terbayang2 smbil driving sbb skolah tu jauh gak dari umah aku..
memikirkan jem lg yg hari2 aku kene tempuh..
mmg jem sgguh nak menghala ke pasir gudang tu..
mula berkira2 pkul bpe aku kene kuar umah..
rse tak sedap gak..tp aku mem'positif'kan kple aku..
Allah itu memudahkan dan takkan menyusahkan hambaNya..


drive menuju skolah...go cikgu cyba..hehe..


ni la SEK KEB TMN RINTING (2) masai...


Akhirnya dalam pkul 9.30 aku sampai skolah..
disambut oleh guard yg bukakan gate utk aku..
semakin berdebar rasenye..
jalan melankah masuk ke pejabat..
disambut oleh kerani..
n d jemput masuk trus ke bilik gru besar..
GB tgh bncg ngn GPK susun organisasi baru utk thn dpn..
aku pn memperkenalkan diri..
n mcm biasa bila jmpa org baru pastinya kene mengadakan sedikit latihan utk mengajar sebut nama aku..
THUAIBATUL AQMAR BINTI MD SADAKAH..
hehehe..abs bce surat sume..GB pn cakap..

"Ok, mula2 sy trus terang kat awak skolah ni mmg sibuk..sb nak mengekalkan prestasi akademik..skolah ni skolah terbaik sluruh pasir gudang..tahun depan pulak kita nak bgnkan koko spya seimbang ngn akademik.."

aku hnya senyum n menganguk2kan kepala..
GB tnya aku,

"Awak unit brunfrm ape?"..'BSMM'.."Ok, cmtu sya letak awak jadi ketua utk BSMM.."..woo..telan air liur aku.."emm, awak nak jdi ketua ke penolong?"..'better penolong la..'..tu je aku mampu ckp huhu tak terkata aku..mmg 'tepat' maseny la aku smpi mase dorg tgh dok bncg utk AJK sume tu..huuuu..GB smbung lg.."permainan?"..'ape2 pn bleh..tak ksh..'..jdi la aku ckgu bola jaring...persatuan semestinya la aku PI sb major aku PI..tp ade tpinya.."Akademik awak bleh ngajar ape..?"..'Matematik'..ringkas aku jwb..tu je yg terlintas n mmg aku sgt2 minat sbjek ni dri kecik lg.."Ok, mgkn nama awk akan dimasukkan utk klas tmbhn nt.."..."n awak akan menjadi guru kelas..semua ckgu baru mmg sy bg guru kelas utk g pnglmn.."..aku snyum n angguk jela..tu je yg mampu..ngeeeeeeee =P

n sembang2..tny2 tu ni tu ni..n setel.."Awak bleh dtg esok utk bg surat akuan ni, surat akuan sumpah..pastu 28hb nt bru dtg utk meeting.."..jmpa kerani lak..tulis nama kt punch kad..isi tu ckit isi ni..abis..fuh..lega..setel sume..

melangkah kluar dari opis n berjln2 jap tgk skolah..1st skali aku cari tentulah padang..haha..padang bleh tahan..ok la..sronok aku tgk..nmpak kantin..pastu ade skolah khas utk masalah pembelajaran..tp satu aku tak nmpk..prasekolah..huhu..mencari2 gak..mne tau pakwe aku dpt johor..leh rekemen skolah ni...haha..overall ok la...nmpk ade tgh wat bgunan baru..skolah tak bsar..satu sesi je..murid pn tak ramai..5++..ckgu pn tak ramai..kerani2 yg peramah..


ni la padang yang dicari..dh terbyg aku berlari di situ..hahaha...


Sekolah CEMERLANG..cikgu pn mesti CEMERLANG insyaALLAH..=)



tak tau nak ckp cmne perasaan aku..aku rse hepy, teruja..sgt seronok..snyum je..teruja sgt kot..haha..first impression aku, aku suke skolah ni..rse best..sronok..hehe..harap2 mmg best la..trus ilang kisah skolah ni jauh dari umah aku..msti ade hikmahnya..=)..n aku pun drive balik dgn satu kepuasan n senyuman yg tak lekang..ape org nak kate, katela..hehe..

pastu..tmpt yg aku tuju, opis ibu..mnunggu far abs setel kat skolah n nak g cop kt psruhjaya sumpah..rse masih d awang2an sb tak caye lg agakny..hari ni aku melapor diri n menguruskan sumeny sndri..dah besar aku rupenye..hehehe...setel urusan, aku n far ke hospital lak..tak lupa melawat kawan kami dari sekolah rendah hingga skolah menengah hingga uia yg eksiden..sayu hati aku tgk..smlm dh lwt ngn husna,wawe, abby, nain.. hri ni aku mlwt lagi ngn far pulak..moga diba cpt sembuh n pulih sdia kala..lagi satu sem dia nak abskn stdy kt uia..dalam kegembiraan aku hari ni, pastinya aku tersentuh sb d kala aku meraikan kejayaan aku hari ni, kawan aku terlantar baring..separa sedar..tak kenal org yg melawat dia..hanya merintih kesakitan..pilu rasenya..moga Allah memberi kekuatan dan kesembuhan yg cepat kepadanya.. kawan2 yang kenal diba, klu ada kelapangan masa, pergila melawat ea..bgi support kat dia..aku nak smpaikan salam korg pn tak dpt..

abis melawat smpi kol2 sb wktu melawat smpi kol2 je..n aku trus shoot balik ke rumah..tu la perjalanan aku hari ni..n esok adalah BESDAY aku..02DISEMBER1986..genapla umur aku 23tahun esok..akhirnya...hehehe..bertambah hepy aku..2hari yang menggembirakan aku..menjadi cikgu d kala genap umur 23tahun..jgn lupa wish aku kawan2 n send present..dua tau..sbb aku jadi cikgu pada hari ini n menjadi 23thun pd hri esok..hahahahahahaha...

okeh dat's all 4 today..wish me luck guys..doakan aku k..teringin nak tau cmne cte kwn2 yg len yg melapor diri hari ni jugak..terutama yg terbang ke sabah sarawak..ape2 pn all the best gak kat u all..n utk kawan2 yg masih menunggu, insyaAllah smpi giliran korang tak lame lagi..moga yg terbaik utk kita semua..=)...GOOD LUCK friends!!!!May ALLAH bless all of us...

ALL THE BEST!!! (",)



TAHNIAH cikgu Thuaibatul Aqmar..
wish kat dri sndri bg smangat ckit..hehehe

HAPPY BIRTHDAY cyba..HAPPY BIRTHDAY qema..

Semoga ini menjadi permulaan yang baik utk aku..aminn..

Ahad, 29 November 2009

Melangkah pastinya ke hadapan..

Merangkak..bertatih..berjalan..berlari..
apa yang pasti ia mara ke hadapan..
walau apa pun yg terjadi..
walau apa pun yang melanda..
walau apa pun yang menimpa..
aku perlu maju..terus ke hadapan..
apa lagi yg perlu aku lakukan..
untuk berundur tidak sekali kali..
untuk duduk dan berdiam diri hanya merugikan diri..
hadapan menjadi destinasi..
alang2 menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan..
genggam bara api biar sampai jadi arang..
pantang maut sebelum ajal..
walau aku perlu berlari..
walau aku perlu berjalan..
walau aku perlu bertongkat..
walau aku perlu bertatih..
walau aku perlu merangkak sekali pun..
aku akan berusaha utk terus ke hadapan..
moga diberi kekuatan dan keimanan..

Ya ALLAH berikan aku kekuatan utk menghadapi semua ini..Semakin jauh aku berjalan, semakin berliku jalan yg aku lalui..tapi aku pasti Kau tidak akan memberi sesuatu yang tidak akan mampu dipikul oleh hambaMu..aku akan terus berusaha..moga usaha ku sentiasa di bawah bimbingan dan rahmatMu..

terngiang2 kata2 cikgu rosli..Allah tidak akan beri apa yang kita mahu..tapi Allah akan beri apa yang kita perlu..seperti seorang hamba yang meminta bunga tetapi diberinya kaktus layu yang berulat..tapi setelah sekian lama, kaktus akhrny mengeluarkan bunga yang cantik dan ulat menjadi seekor rama2 yang menawan..

aku juga perlu begitu..bangkit dari kelemahan..teruskan perjalanan..mencari HIKMAH..aku akan terus berusaha..terus ke hadapan berundur tidak sekali..

Khamis, 19 November 2009

Campur Aduk

Ape nak cakap pun tak tau..campur aduk..
uli uli uli bleh jadi satu kek..
Hostel dah mula kosong..junior dah mula bercuti..
Aku n kawan2 yang lain masih setia kat cni..
Sabar n tabah menghadapi KISSM..
Sampai ke exam 25hb ni..
27 dah raye..aku balik bile pn tak tau lagi..
1hb dis dah kene lapor diri kat JPN Johor..
nak bgtau..aku dapat JOHOR BAHRU ye kawan2..
wow..penuhnye.. takde cuti aku kali ni..

macam pakwe aku yg tbe2 cakap td..
"perasan tak tinggal 11hari qema nak daftar jadi cikgu..
hehe..cepatkan.."...
11 hari je tggl rupenye..lgi 12hari aku nak cukup 23..
hahaha..daftar jd cikgu di kala berumur kurang
sehari genap 23tahun..betul2 memulakan kerjaya ni..
hahaha..maka untuk meraikan aku dapat keje n
besday aku kali ni, aku akan mewajibkan setiap orang
yang lapor diri skli ngn aku bawa hadiah utk aku
espcially syuhill(hahaha tbe2 nak sebut name dia)
sebab dia pendatang dari kedah bleh masuk jhor
padahal sume dak kedah g sabah sarawak..
dan kepada yang selainnya, silalah wish n
ucap tahniah n pos hadiah k..
n pada pakwe aku lagi la (urusan seri paduka baginda)
tak perlu disebut di sini..
hahaha..tbe2 nak jadi demand kat sume org..

akhirnya..macam tak caye lak aku berjaya tamatkan
study aku kat IPIS ni selama 5thun stgh..
dulu mase 2004 dtg dengan air mata (sbb kne paksa
masuk)..sedih tgk kmudahan yang tersgt2 la kurang..
mcm dok dlm utan n serba kekurangan..
tapi akhirnya 5thun stgh aku idup kat cni siap dah
wat macam umah aku sndri..byk hikmahnya aku masuk cni..
paling aku rse beruntung dapat blaja n join mcm2
sukan n aktvti n d ajar sepenuhnya oleh lec sndri..
klu kat u, blum tntu aku dapat peluang2 yang aku dapat
kat cni utk join mcm2 yg aku pn tak sangka aku
dapat join..tp misi aku nak panjat gunung kinabalu
lom tercapai lagi ni..byk lagi aktvt2 yg aku
nak wat berlegar2 panasss dlm kple aku..
harap wlupun aku dah masuk skolah nt aku masih
trus aktif n dapat pluang2 yag aku cari..
yela..mgkin kelebihan aku kat cni..
utk mengajar aku bukanla org yang pakar..ilmu pn
masih cetek n byk kekurangan..mgkn ngn klbhan aku,
aku akan cuba sebaik mgkin mne tau bleh jadi side
income aku..mudah2 an..aminn..

haha..lo keje lagi dh mula memikiran side income..
yup..aku mmg pk..n aku mmg kene pk..lebih2 lagi
aku dihantar pulang ke negeri sndri.johor bahru
lak tu..tak kua lgsung dari wilayah..
byk mne jela gaji yang aku dpt..
berbeza ngn yang dpt sbh srwak..bleh mencapai skli
gnda lagi dri gji aku..takpela..reszki masing2..
mgkin rezki aku kat len..ye tak..
JADINYA...bemula sekarang...teruskan merancang
dan mengintai peluang...ayuhhh..hehehe

so kepada kawan2 selamat berposting la ye..
byk pesanan2 ni tp tak tercakap lak..
yang belum dpt postig tu..sabar la ea..
ade tu nanti..termasuk pakwe aku..
to my pakwe..sabo ea..doa byk2 k...=)
harap2la dia dpt negeri yang same or tak
bape jauh dari aku..aminnn...

wokeh..mmg campur aduk..bnda yang bkn dlm kple
aku pn tbe2 terkluar dlm ni..layanan jela..
okeh can cin cau..bye3..
hepy hepy day...

Campur Aduk

Ape nak cakap pun tak tau..campur aduk..
uli uli uli bleh jadi satu kek..
Hostel dah mula kosong..junior dah mula bercuti..
Aku n kawan2 yang lain masih setia kat cni..
Sabar n tabah menghadapi KISSM..
Sampai ke exam 25hb ni..
27 dah raye..aku balik bile pn tak tau lagi..
1hb dis dah kene lapor diri kat JPN Johor..
nak bgtau..aku dapat JOHOR BAHRU ye kawan2..
wow..penuhnye.. takde cuti aku kali ni..

macam pakwe aku yg tbe2 cakap td..
"perasan tak tinggal 11hari qema nak daftar jadi cikgu..
hehe..cepatkan.."...
11 hari je tggl rupenye..lgi 12hari aku nak cukup 23..
hahaha..daftar jd cikgu di kala berumur kurang
sehari genap 23tahun..betul2 memulakan kerjaya ni..
hahaha..maka untuk meraikan aku dapat keje n
besday aku kali ni, aku akan mewajibkan setiap orang
yang lapor diri skli ngn aku bawa hadiah utk aku
espcially syuhill(hahaha tbe2 nak sebut name dia)
sebab dia pendatang dari kedah bleh masuk jhor
padahal sume dak kedah g sabah sarawak..
dan kepada yang selainnya, silalah wish n
ucap tahniah n pos hadiah k..
n pada pakwe aku lagi la (urusan seri paduka baginda)
tak perlu disebut di sini..
hahaha..tbe2 nak jadi demand kat sume org..

akhirnya..macam tak caye lak aku berjaya tamatkan
study aku kat IPIS ni selama 5thun stgh..
dulu mase 2004 dtg dengan air mata (sbb kne paksa
masuk)..sedih tgk kmudahan yang tersgt2 la kurang..
mcm dok dlm utan n serba kekurangan..
tapi akhirnya 5thun stgh aku idup kat cni siap dah
wat macam umah aku sndri..byk hikmahnya aku masuk cni..
paling aku rse beruntung dapat blaja n join mcm2
sukan n aktvti n d ajar sepenuhnya oleh lec sndri..
klu kat u, blum tntu aku dapat peluang2 yang aku dapat
kat cni utk join mcm2 yg aku pn tak sangka aku
dapat join..tp misi aku nak panjat gunung kinabalu
lom tercapai lagi ni..byk lagi aktvt2 yg aku
nak wat berlegar2 panasss dlm kple aku..
harap wlupun aku dah masuk skolah nt aku masih
trus aktif n dapat pluang2 yag aku cari..
yela..mgkin kelebihan aku kat cni..
utk mengajar aku bukanla org yang pakar..ilmu pn
masih cetek n byk kekurangan..mgkn ngn klbhan aku,
aku akan cuba sebaik mgkin mne tau bleh jadi side
income aku..mudah2 an..aminn..

haha..lo keje lagi dh mula memikiran side income..
yup..aku mmg pk..n aku mmg kene pk..lebih2 lagi
aku dihantar pulang ke negeri sndri.johor bahru
lak tu..tak kua lgsung dari wilayah..
byk mne jela gaji yang aku dpt..
berbeza ngn yang dpt sbh srwak..bleh mencapai skli
gnda lagi dri gji aku..takpela..reszki masing2..
mgkin rezki aku kat len..ye tak..
JADINYA...bemula sekarang...teruskan merancang
dan mengintai peluang...ayuhhh..hehehe

so kepada kawan2 selamat berposting la ye..
byk pesanan2 ni tp tak tercakap lak..
yang belum dpt postig tu..sabar la ea..
ade tu nanti..termasuk pakwe aku..
to my pakwe..sabo ea..doa byk2 k...=)
harap2la dia dpt negeri yang same or tak
bape jauh dari aku..aminnn...

wokeh..mmg campur aduk..bnda yang bkn dlm kple
aku pn tbe2 terkluar dlm ni..layanan jela..
okeh can cin cau..bye3..
hepy hepy day...

Jumaat, 13 November 2009

Perginya dua orang insan yang aku kenali...

Innalillahi wa inna ilaihi raajiuun...

dari Allah kita datang kepadaNya jualah kita kembali..

pagi tadi aku mendapat beberapa panggilan telefon dari ibu..pggilan kedua aku menerima satu berita kematian..ya Allah..innalillahiwainnailaihiraajiun..tu je yang mampu aku ucapkan.."qema tlg bgtau adik bradik semua ea.."..sambung ibu..

perginya arwah setelah setahun lebih raseny menghidap penyakit hati dan berulang2 dari jb ke hospital selayang..pulang ke rumah sbb badan tak ckup kuat utk menjalani kimoterapi dan akhirnya meninggal dunia kira2 jam 10 pg td dan telah selamat dikebumikan di tanah perkuburan bukit alif..perginya allahyarhamah Hawa binti Aris..n meninggalkan 3 org anak lelaki..amar syahmi, amir adli n annur rayyan..amar, amir,annur, moga kamu menerimanya dengan redha..sesungguhnya Allah lebih menyayangi ummi kamu semua...

aku ingat nak shoot balik trus tp esok masih ade kursus lg..jdiny esok petang aku akan trus shoot ke jb..n ahad kene balik semula bangi menyambung krsus..doakan perjalanan aku selamat pulang n kembali..

balik dari kursus tadi dapat lagi satu berita akak senior skolah aku meninggal..kak ika..Allahyarhamah zalikha..kawan abg aku la..skit kanser..tp aku pn tak pasti kanser ape..sekali lagi aku istighfar n ucap innalillahiwainnailairaajiuun..

dduk terpk2..teringat2..setiap org akan tiba juga saatny nanti..tbe2, eh, hri ni hari jumaat..alhamdulillah..hari yg redup dan hujan renyai2 spnjang hari..moga dicucuri rahmat yang terbaik ke atas roh mereka dan di tempatkan di kalangan orang yang soleh dan solehah..aminnn...

al fatihah...

Sabtu, 31 Oktober 2009

Tolong saya Doktor..

Satu pagi,Dr.Aku didatangi sorang pakcik Okau..

"Pakcik sakit ape pakcik?..bleh saya tolong?"

"Tolong pkcik Dr..pkcik tak nak mati lagi.."

"Ape masalah pakcik?"

"tgk pkcik ni..pegang mane2 pun sakit..tgk ni.."
"aduh, sakit" apabila menyentuh kepalanya.
"aduh, sakit" apabila menyentuh bahunya.
"aduh, sakit" apabila menyentuh kakinya.
"tlg pakcik Dr.. pkcik tak nak mati lagi.."

Dr. Aku pun tersenyum lalu berkata,
"Mari cni saya tgk jari pkcik yg patah ni.."

.................................................

=)

Khamis, 29 Oktober 2009

Bukan pengakhiran yang ditunggu...

Bismillahi tawakkaltu 'alallah...
tu je yg aku mampu ucap d saat kedengaran "masa menjawab telah tamat......."
haih...tawakkal jela..tu jugak pesan ayah sebelum aku masuk menjawab exam tadi..
tawakkal pada Allah...pesan ibu? ibu maafkan segala kesalahan qema..aduhh..haru seh..
sblum masuk exam pun aku leh bergenang...

alhamdulillah..berakhir pun exam aku utk sem yang terakhir ni..
melangkah kluar dwn tanpa ada perasaan..yg aku rse aku nak tumbang n muntah...
huhu..nasib dp bertahan...syukur semuanya abis ngn tenang..so, tahniah kawan2..

tapi abis exam kali ni aku tak rase keseronokannya..mungkin bukan sebab benda ni yg aku tunggu..tpi ade benda yg lebih besar..mungkin utk diri aku je..bukan utk org len..yup, juz for me..

so, mula berkira2 ape yg nak di buat..bukan sebab tak de benda nak dibuat sekarang tp sebab terlalu banyak benda yang aku nak wat..hohoho..best3..

jdinye..let's gooooooooooooooooooo..bye3..

Selasa, 27 Oktober 2009

perangai exam kali ni...

alhamdulillah tadi aku dah melepasi satu paper..ilmu tajwid..so far ok la..wlupun berlaku kekecohan yg sngaja dibuat dgn slumber sb aku dh tak tau nak bg cth ape..so tnye ela org2 d sekeliling aku sambil di pandang oleh lecturer tp aku slumber meneruskan keje aku n snyum je kat lectrer tu..haha..peduli ape aku mse tggl 5mnit je nak abs..dhla dpt meja goyang2..panas lak tu..dduk ikut suke hati aku je ngadap sisi tgk org sblh..abis gaya dah duduk..

abis satu paper..eh tggal lagi satu je..macam pelik lak..biase terkejar2..satu hri 2paper..3hri exam 4 e 6 paper..ni relax je..dh la lagi satu paper khamis ni..petang lak tu..sgt bersantai2 lenggang mak limah..kls len esok da abis..huhuhuhu

tapi satu perangai aku di kala exam yg terakhir sebelum aku kuar dari maktab ni aku tersgt2 la malas..biasenye exam sblm ni aku d dtgi ngn rse ngntuk yg amat sgt..nak stdy pn lebih tdo dari study.tpi ni mate celik je takleh tdo tp malas gle buka buke..relax je..nak jwb exam pn tulis rgks2 je..asal agak2 ckup ngn markah, okla tu..tak mcm dlu yg berjela2 aku mnulis..

so tggal satu paper lagi..usul fiqh..sbjek yg memeningkan kepala aku..ade hikmah gak exam khamis ptg..bleh la aku trus menyelak2 wlupun dgn bermalas malasan tp at least ade gak mase nak tgk2..hope aku dpt wat n mampu mengekalkan pointer aku di thp yg OK la..huhuhu...

abis paper..sdg berkira2 ape mau wat..tp pk pape aktvti pn sume takde mood wlupun aktvti yg mmg mnjadi kgemaran aku..mgkin sb mood aku kot yg mmg tgh tersgt la tak best n tak ok semenjak dua menjak tiga menjak ni..wat aku malas utk wat pape..utk pk pape..juz ikut je arus...bengong...haihh!!!

ok..good luck cyba..good luck mus..good luck pismk sem8...bye3..

Sabtu, 24 Oktober 2009

sambung lagi..still sabtu..

so ape pun tahniah to JPP..ade gak tny2 dak2 ni cmne karvival td sb aku jap je g pg td..so tak dpt nak merasai ksluruhan karnival tu sb g training paintball..tp balik training td sempat gak aku mnjengah padang n tgk org berkemas..n dapat feedback yg memuaskan dari dorg..meriah n ramai org luar dtg..satu percubaan yang baik..thun dpn klu wat lagi comfirm jadi lebih meriah..hope berterusan la usaha ni..congrate to u all..

then trus shoot ke tasik idaman utk traning paintball..lebam2 gak sb kene tembak time jadi marshal..time men tak kene lak..adooyaaii..nasib la badan..abis men byk bercerita balik pasal memori2 lalu..chewahh..memori la sgt..adk bradik cmx mmg ske bercerita semula ni..

n hari ni hari lagu utk aku agaknye..berkumandang la name aku d nnyi2..dari pagi smpi la nak balik..ops, dgn cmx nme aku bkn cyba..but zaiba..haha..suke hati korang la..ade je nme baru aku dpt..then tbe2 abg bobot tnye aku, cyba nak men d3 kan thun dpn??ooo..nak jwb ape pn tak tau..mmg dlm hati nak tp dlm hati gak aku jwb klu dpt posting tak jauh dri cni bleh la..mmg aku trus join team cmx ni..God willing..

tpi dlm pd tu, kple aku ni sllu je melayang2..maklumla dh nak abis..dah nak posting..paling rse berdebar nak dpt tmpat posting..sb dlm kple aku ni mcm2 ade tersusun..plan a, plan b, plan c..tpi ape2 hal pn aku kne tggu tempat posting dlu..dpt tmpat baru aku leh perincikan plan aku..rse tak sbr pun ade..hrp aku mampu utk capai ape yg aku nak..

haiiii..perasaan skrg klu d tny mmg tgh bercampur baur..mlm td mengisi keboringan, aku selak balik sijil2 aku dari aku tadika lagi..eh silap, dari lahir sebab ade sijil surat beranak..haha..tp rse byk takde sb byk join aktvti n sjilnye floating smpi skrg tak dpt..tak tau nak cakap ape perasaan tenung sijil2 tu..baru aku teringat aku pernah jadi pelajar cth mse skolah dlu..am i???ye la..sedih sey..tak terkluar kata2 tgk2 sjil smbil mengimbas kenangan n memikirkan masa depan..

hmmm...hampir tamat dh tmpoh blaja aku stlh 66 bulan aku menumpang teduh n berkampung kat ipis ni..mcm2 perubahan dh nampak..terutama dari populasi penduduknye la..dlu snyi sepi mcm tempat jin bertendang bak kate sorg tu..haishhh...skrg ok la..penuh smpi ade yg kne dok luar..

rse byk bnda nak cakap tp rse mcm tak terluah je..ape kene la aku ni..ckupla kot ni dlu..campur aduk dh aku rse..sme la mcm kple aku yg tgh bercampur aduk ni..jadi ape aku pn tak tau..teringat ibu ckp, pk mcm2 sgt la tu..sb tu dlm mimpi sampi ke ctu..yup, ibu betul..

n aku skrg sllu terbyg eksiden ble aku ats mtor..perghh..imagine baik pnye..mcm dlm cte final destination lak aku rse..ngeri seh..smpi rse fobia nak nek mto pn ade..sb aku pernah eksiden n bbrp saat sblum aku eksiden tbe2 aku trbyg aku eksiden n sklip mate aku dh jd superman..tu yg rase mmg fobia..tpi aku still nek sb tu la buah hati pengarang jantung aku..

eh..asar dh..have to go now..bye cyba..

hari ini hari sabtu..

bberapa hari tak menulis terasa ingin menulis lagi..but still tertanya2 ape yang nak dikongsi..ohh..hari ni hari sabtu..tu yg paling penting..pg2 dikjutkan ngn loceng n anncement yg amat mengganggu tdo hari cuti aku..ohh damn..sb bsing gle smpi aku takleh tdo, so bgn jela..siap2 n trun..amk kdtgn n trun ke padang lak..senamrobik..bleh gak la peluh ckit bdn aku..lame tak menjejakkan kaki kat pdg..opss..lupa bgtau..ade karnival jpp yg dipanggil Raudhah smpi kol2 td..trun je n stat lagu nak aerobik..my God..lagi skli aku tepuk dahi..sedih betul..wahai exco sukan n ahli2nya, tlg la prepare dulu nak wat aerobik tu..klu ad hoc sklipn, at least pk la bbrp step..mcm2 step ade..sori aku mengomen ni bukan nak memburukkan atau nak tnjuk pndai tp harap dapat amik pengajaran dari ape yg berlaku tadi..harap amik perhatian ye..sure rmi juga yg tak puas hti..

then mula la mjlis perasmian..lambat gak la stat..umaskot upin ipin yang tbe2 mncul mase pengarah berucah meriuhkan suasana..byk kali dh aku jmpa so dh tak rse nak salam peluk cium lagi kat maskot tu..so karnival pn bermula n macam2 gak gerai n ade gak hafiz hamidon dtg n penulis buku sape ntah..sori aku kurang mengenali 2org ni..pusing satu round then aku nek siap2 utk aktvti yg lebih menyeronokkan..paintball!!!

Rabu, 21 Oktober 2009

hri ni blum mggu dpn kan??

rse mcm tgh melalui hari2 yg penuh kebingungan n kemalasan yg amat sgt..
paling ketara....
betul ke mggu dpan final exam..tak rse ape pn..
cme memikirkan stiap hri..eh, hri ni hri ape..
mggu dpn kan exam..lame lagi..weekend pn blum..
tny lagi skli..eh mggu dpn exam hari ape..bpe hri bulan..
nt la cek balik..eh, hri ni dh hri ape..bpe hri bulan..
aduhhh..apela tgh jd ngn kple aku ni..
masih under maintenance lg..or bru under construction??
hrp aku takkan lupa utk bace buku d malam exam..
n sedar hri aku nak exam...
jgn terlupa trus sudaaa...
.... ~,^ ....

Ahad, 18 Oktober 2009

Cerita dari johor bahru...

asslamualaikum...

berkira2 mau bercakap atau tidak..akhirnye aku menaip lagi..mgkin kple masih lagi terlalu serabut..membuatkan aku rse lega andai dapat meluahkan sesuatu..mgkin sebab aku rse sedih kot mlm ni..

baru balik dari jb trus ke umah pkcik aku..rse malas nak balik maktab..esok pgi2 la aku balik..balik jb asalnye nak cuti lame merehatkan diri merehatkan kepala..jumaat pgi2 aku dh balik sna..dgn mcm2 dugaan spnjang hari tu..cukup menguji kesabaran aku..bygkan klua maktab seawal 7 pg tp akhirnya smpi jb kol3..memang rase nak mengamuk je spnjg perjalanan..akhirny masuk kete trus ngadu kat ibu..sori la ibu..geram sgt dh..mcm nak nangis dh aku cte n menyumpah..nsib ibu trus bw g ofis ibu ade mjlis hri rya n aku sebat makan sepuasny..mcm ade jin dlm bdn mkn tak ingat..

asalny plan nak balik ke bangi semula selasa or rabu..tp tbe2 dpt tau ade klas isnin ni wlupun dalam study week..terpakse la membatalkan hasrat utk trus melingkar di umah n pulang ke bangi hari ni..sb jumaat hari tu aku dh ponteng klas..rse tak patut lak klu aku tak dtg lagi..hri sabtu aku g ke btu pahat rmi2 ngn member2 coz ade kenduri mmber aku kawin..tahniah ummu n hisyam..moga berbahagia dunia dan akhirat..alhamdulillah..seronok rse hati tgk kwn2 sorg demi sorg melangkah ke alam perkahwinan..good luck friends...

n ahad dgn beratnye aku megemas brg2 n bersedia utk pulang..hati rse tak aman je..ntah la..mmpi pn byk mmpi bukan2 akhir2 ni..balik umah kali ni takde ape yg menarik..kosong je rse..

on the way aku balik ke cni, tbe2 someone bgtau aku..ibu bgtau dia, qema balik kali ni jdi pendiam...aku baca je trus tersentak..sebak..ya Allah..ape aku dh buat..rse mcm nak balik jb semula...sori ibu..qema mntak maaf byk2..bru aku sedar aku tak bersembang pnjang ngn ibu mcm sllu menceritakan ape2 jugak cte n saling bertukar crita..berceloteh, bergurau, mendengki adik2...baru aku sedar sume tu..mood aku mcm ilang utk wat semua tu..sdgkan tu la aku seperti selalu..tp aku jadi sebalikny..lebih selesa berdiam diri sambil kepala menerawang ntah ke mane..

Ya Allah..hrp ibu tak kecik hati..harap ayah tak terasa hati..ntah ape la nak jadi ngn aku ni..harap sume akan berakhir dgn segera..rse tak selesa tak menjadi diri aku..moga aku dpt merungkai semuanya secepat mgkin..n menjalani hidup sprti selalu dgn kehidupan yg lebih baik..doakan aku kwn2..wish me luck..

mencari kedamaian yang hilang...

mencari kedamaian yg dh lame hilang raseny..aku dulu...aku sekarang...rse sgt berbeza...ntah ape yg aku cari aku pn tak tau..ntah ape yg aku cube buat aku pun tak tau..ntah ape yang aku cube buktikan aku pn tak tau..sumenye tak menjadi..akhirnya aku cume terduduk sendiri..

pernah seketika aku hilang arah..ustaz aku pesan..ape2 pn yang pertama skli cek balik solat kita..sbnrnye mslh yg kita hdpi tu ak besar mne..cme kte terlalu serabut dgn bnda tu..listkan, cek balik satu2..sumenye bleh d setelkan..aku cuba buat ape yg ustaz pesan..mmg betul sumenye tak sesukar mne..

tpi aku skli lg lagi hilang arah..cube mhasabah diri..ingt kmbali pesanan2 yg dh diberikan..tpi aku masih gagal..makin aku cube makin hilang sumenye dari pandangan aku..smpi kini aku buntu..sekali lagi aku terduduk sndiri..

byk perkara yg berlaku dpn mata n berlaku pada aku dlm tempoh ni..smpi rse nak pecah rseny kple ni...ade yg baik ade yg bruk..ade yg positif ade yg negatif..ade yg manis ade yg pahit..ntahla..

hmm..teringat mggu lpas aku ikuti kuliah psl solat oleh sorg ustaz..bca kitab lama..baru membincangkan 2rukun solat, dh mkn mase hampir 2jam..aku terasa jahilnya aku..byk rupenye yg aku tak tau pasal solat..wlupun hampir 2 dekad aku menunaikan perintah tersebut..aku yakin mlm tu sume org pn byk mempelajari ilmu baru..rse bersyukur pn ade sb awalny aku antara nak pergi atau tak ke kliah tu..alhamdulillah..moga ia permulaan semula yang baik utk aku..

satu lg crita..aku mengikuti kursus imam n bilal bbrp mgg lepas..slot yg terakhir tasmi'..dpt pulak ustazah yg strict..wat aku merasai jugak la gelabahnya tu..pdhal sume bacaan biasa je..bacaan dlm solat n surah2 juz amma..pny dh rse lame tak tasmi', ble kne soal n bce, aku jd blur..ade surh2 yg aku tertukar2, ade yg terlupa..lgi jd org terakhir, rse mcm aku pling byk kne soal..mnunjukkan lame aku tak amalkan surh2 tu..dlm solat pn bce surah2 pendek je..akhir tasmi' siap dpt tazkirah lagi dri ustzh tu..senyum jela aku..ape lagi bleh wat..

mggu lepas budak2 jnior bwh aku ade tasmi' surah..aku tbe2 meluahkan rse kat kwn2 aku.."tak pe kan rsenye klu batch kte ni pun wat tasmi' gak..satu surah satu sem pun jadila..skurg2ny ade gak kte mnghafal..mse foundation je ade cmtu.."..zmn skolah dlu ade la stiap thun..tu pn byk surah yg ingt2 lupa dh..lgipun sume org islam kan..tak kira la kos ape..sme je..pndpt aku d skong..lega rseny..nak harapkan menghafal sndri tnpa disruh mmg liat la..cme mampu membaca je stiap hri..tu pun kdg2 ade gak hri2 yg terlepas..tp ni dh sem akhir aku..rse mcm kuar ni aku belum ready utk jd ckgu..ilmu yg aku ade terlalu cetek nk curhkan pd anak2 murid aku nt..

kesimpulanny terasa aku begitu jahil..byk bnda yg aku tak tau..byk bnda yg aku kurg..masih mencari diri sndiri..jauhnye beza aku dulu dan skrg..walau ade byk jugak yg baik..tpi lebih byk lagi yg tak baik..tgh mencari kekuatan utk merungkai semuanya..mungkin makan masa..mungkin makan tahun..sumenye bergantung pada aku..sejauh mana aku mampu lakukan..n yg paling pnting sejauh mana aku nak lakukan..

hmm..aku tak tau ape yg aku dh tulis ni..aku bce blik sndri pun aku pening..nmpak sgt kple aku tgh srbut ngn mcm2 bnda..asalny nak ckp bnda lain akhirnya lain yg kluar..mgkin aku cume nak meluahkan..hnya menaip ape yg terlintas..tp bnda sbnr yg mnjadi mslh aku tak terkluar pn..aku tak sedia utk berkongsi kt cni..tak tau la aku patut ke tak tulis camni..tp cume nak mengingatkan kat diri aku..n jdi renungan pd yg membaca..klu tak mcm tu pn skurang2 nya jdi renungan utk diri aku sendiri..moga Allah terus beri aku kekuatan utk semua ini..wallahua'lam..

Jumaat, 2 Oktober 2009

lagu ni rupenye...

kau gadisku yang cantik
coba lihat aku disini
disini ada aku yang cinta padamu

kau gadisku yang manis
coba lihat aku disini
disini ada aku yang sayang padamu

walau kutahu bahwa dirimu
sudah ada yang punya
namun kan kutunggu sampai kau mau

[reff]
jangan jangan kau menolak cintaku
jangan jangan kau ragukan hatiku
ku kan selalu setia menunggu
untuk jadi pacarmu

jangan jangan kau tak kenal cintaku
jangan jangan kau hiraukan pacarmu
putuskanlah saja pacarmu
lalu bilang i love you padaku

walau kutahu bahwa dirimu
sudah ada yang punya
namun kan kutunggu sampai kau mau

haha..rupe2nye lagu ni..
aku sllu dok terdengar ringing hnset
lagu roomate aku smpi terhafal..
ske muzik dia..best..

kau gadisku yang cantik
coba lihat aku disini
disini ada aku yang cinta padamu


tpi rangkap tu jela yang aku tau..hehe
tbe2 aku tergerak nak cari kat ternet lirik ni..
lagu ni rupenye..biase dgr corus je..
kesimpulanny aku tak bpe suke kesluruhan
lagu ni..juz rangkap 1 n 2 jela yg menarik..
ok..terjawab sudahhhhh..

Selasa, 29 September 2009

mengisi kekosongan..

mengisi kekosongan sambil mengurangkan tekanan
n kesunyian..
klu dulu aku menulis tpi sekarang aku menaip..
rse ok nk publish, publish la..klu tak aku smpn sndri je..
nak ckp ape pn tak tau..tp nak menulis..
skrg tgh mood rya lagikan?so mule2 skli aku nak
ucapkan selamat hari raya pda sape2 yg bce blog aku ni..
rya tahun ni ok..best gak..ramai yg balik kg
so meriah jadinya..aku nak upload gmbr kat cni pn tak
sempat lai..nt la klu aku rajin..klu tak korg tgk jela kt
facebook..huhu

emm, thun ni la rye yg penat aku rse..cuti seminggu
tp hri2 aku g brya..rya ke4 je dok umah rmai tetamu dtg..
pastu smbung balik jln jln n jln..fuhhh..mmg penat..
bukan stakat kaki penat..mulut pn penat..
mcm2 cte kua dari mcm2 bab..hahaha..
tp best..cme paling rase beza raya dulu ngn skrg ape dia..
spe leh teka..hahaha..of course la MERCUN n MERIAM..

klu dulu raye je mercun n meriam la benda penting
yg dicari dulu..menunggu je pkcik2 buka bonet kete..
comfirm mercun penuh 1 bonet..tp tu dulu la..
budak2 skrg men mercun sume meletup kat tgn..
ape daa korg ni..dh tau tak expert jgn la dok
pndai2 kutip balik mercun yg tak meletup tu...
aku rse cam thun ni la byk kes budak men mercun
sampai ilang jari..syukur la mase zmn kegilaan
aku dlu aku tak kene pape..tp mercun2 ni kurg lg..
lagi meriah ngn meriam..perghh..gle puas ble dpt
men meriam..meriam buluh, meriam paip, meriam tin..
sume aku tibai bersama2 pkcik2 aku..siap lawan
ngn org sebelah lagi..mmg best la..ingt lgi aku ade
skli siap kene marah ngn nenek aku gara2 aku sorg
je pmpuan dikalangan mereka..hahaha..kene panggil
masuk umah pstu nenek aku bsing..kan pempuan,
men la ngn spupu2 pmpuan ni..adooyaii..dh la kcik2
lg dorg..aku pn dgn slumberny dduk la kjp kt dpur
tu n pastu aku lari g kuar ikut pntu dpn join
dorg balik..mmg takleh miss men mriam..satu
kepuasan mndgr bnyi letupan yg sgt kuat..haha..
hmmm,rndunye zaman masa tu dulu..skrg mmg tak dgr
dh bnyi meriam kat kg aku..org tak men dah..
klu ade pn org bakar mercun or mercun cina yg
pnjg tu..best gak..meletup ntah bpe minit tanpa hnti
n yg paling best dgr nenek aku melatah sepanjang2
tu..kahkahkah..qema mntak maaf ea atok mak..hehe..

mak aih..pnjg pulak aku cte..tak pasal2 kuar cte
zmn kecik2 aku..huhu..byk kes aku mse kcik2 ni..
maklumla tak reti diam..ble nak diamnye pn tak tau..
takpela..cte2 wat hiburkan hati sndiri..bleh gak
aku berangan mengimbau zmn knk2 aku dlu..mcm tu
rupenye aku..takde nk wtpe pn ptg ni..
nak kuar malas..nak wat pape pn mls..kang aku kua
ponteng pulak kursus aku mlm ni..be a good girl
k cyba..baikkkk...hahaha..sekadar mengisi masa
yg sbb keboringan yg melanda..

selamat hari raya kwn2..jmputla dtg umah..ibu n ayah
ade kt umah..nk jmpa aku dtg bangi..tahun akhir dh ni..
bln 12 posting dh insyaAllah..wassalam...

bengang...

lme tak post pape..hri2 juz bka je tp tak post..tpi tbe2 bka blog hri ni rse nk post sumthing sbb aku rse bengang..bengang gle..mangkuk ayun mangkuk tingkat betull..sopan betul bhsa aku mlpaskan bengang..maklumla kat blog tak leh tulis lebih2..kang ntah pape jdiny..pdhal blog sndri..ptutny suke hti aku la nk tulis pape pn..senget betul..plus sengal plus plus..

Terlajak perahu boleh d undur..terlajak kata buruk padahnya..
Selamat hari rya maaf zahir batin...

Isnin, 24 Ogos 2009

saje nak bercerita...

hmmm...mlm td aku didatangi sorg laki..dlm ym laa..
ntah mne nme dia leh dlm list ym aku pn tak tau..
tbe2 dia ckp kat aku nak dating bleh?
dlm hati aku trus ckp..mmg tak sdar diri agaknye..
aku tnye dia umur, anak bape..
umur dah 40..bini anak2 sume ade kat umah..
apela laki zmn skrg ni ek..
elok2 dah ade fmily yg bhgia,
nak jugak cari len..kan sengaja cari penyakit tu..
pastu ble aku cakap kan dah ade fmily,
dia kate bini baru sorang..kan lelaki bleh kawin smpi 4,
Allah pun ade sebut..
aku mmg panas betul ble laki ckp camtu..
pd aku dorg ni mnyalahgunakan hukum yang Allah bgi tu..
hukum tu mmg cukup cantik, cukup sempurna, tp byk laki
menyalah tafsirkan hukum yg Allah bg tu..
ntahla..aku mls nak ckp pnjg2 ngn dia psl hal ni..
aku ckp kat dia klu btul dia nak cari len,
carila jnda o ibu tunggal yg lebih mmerlukan
sokongan, bantuan n perlindungan..
trus mati2 dia tak nak..nak jugak kawin ngn anak dara..
aku trus gelak..nmpak sgt jelas terbukti dia nak kwin
berlandaskan hawa nafsu semata2..
sblm tu bkn men ckp hukum Allah mne bleh nak menafikan..
ntah pape la..aku ni pun bukan pndai sgt bkn byk sgt ilmu agama,
tp aku mmg ckup tak suke ngn lelaki yg seolah2 bangga sgt
ngn hukum yang Allah bagi pd dorg ni..
dia kate aku menolak hukum Allah..
aku bukannya mnolak hukum..hukum Allah dah tetap dah..
aku pun terima, tp aku menyampah ngn individu yg slh gunakan
hukum tu..ntahla..
last2 aku ckp kat dia..suke hatila nak cakap ape pn..
aku mls dah nak ckp pape..susah ckp ngn org yg tak fhm n wat2
tak fhm ape sbnrny yg kte nak ckp..
aku ckp kat dia, yg sbnrny dua2 pihak laki n pmpuan sbnrny
tak btul2 fhm hukum ni..klu sume fhm, takde la teruk keadaan
dunia skrg ni yg pnuh ngn kes mslh rumahtangga..
n klu sume fhm, aku yakin tak ramai lelaki yg sje2
akan menggatal mencari pmpuan lain n kawin len
mlainkan ade sb2 tertntu..
laki n pmpuan pun sbnrny sme je..
mmg tak dinafikan bukan je pmpuan yang jadi mngsa dlm umahtgga ni..
laki pn ramai gak yg jd mangsa..tp rmi org beanggapan,
ble nmpak je umhtgga goyang, cerai berai mesti laki pnya pasal..
ntah la..betulkan ape yg aku ckp ni..
aku rase betul..aku ske tgk khidupan org..
aku tak suke bercakap tp aku suke memerhati n menilai..
gaye aku ckp ni mcm la org dah kawin kan..haha
bujang lagi maa..kdg2 pk bnda ni wat aku takut nak kwin..
rse mcm ntah la..mgkn sbb terlalu pk kot..
mne bleh camtu sbnrnya..kte takleh la mengharapkan n sntiasa nak
mengejar kesempurnaan..nt lame2 mkn diri sndiri..
aku sllu dgr org ckp kwin ni msti ade give n take..
takkan kedua2 psngn tu smpurna..tp kte bleh sling melengkapi..
ye tak..ish..kan aku dah membebel psl ni..
ni psl pakcik mlm td la ni..apela..
takpela..aku cume pesan kat dia,
klu dia tgh bhgia ngn fmily dia,
hope dia dpt lupakan dlu niat dia tu..
jgn cari psl n cari pnyakit..
pastu aku trus blah..
hmm...aku dok bebel2 ni sbnrnye mngingatkan diri aku gak..
okeh la..moga jodoh aku d percepatkan n sntiasa
dilimpahi nikmat dan rahmat Allah..
kan abg..kte sme2 doa ea..amin ya Rabbal'alamin...

Ramadhan Kareem...

selamat berpuasa kawan2, blogger2 yg beragama Islam...
semoga ramadhan kali ini lebih baik dari ramadhan yang lalu..
n moga hidup kita sntiasa d bawah perhatian Allah dan juga sntiasa mendapat limpah rahmatNya..amin..

Khamis, 25 Jun 2009

mencari ketenangan..

esok aku nak balik jb..
Asalnya berbolak balik gak nak balik ke tak..
Tapi sekarang dh mmg tekad dh nak balik..huhu...
Mencari ketenangan.....

Selasa, 23 Jun 2009

btul ke dh nek sem baru..sem akhir tuuu..

dh 2hri stat sem 8..sem akhir la..
Tp tak bpe rse pn sbb aku tak rase pn cuti..
Cuti 3mggu yg pnuh ngn jalan jalan jalan..
Woww..tpi mmg best..espcially g BANGKOK n
PAINTBALL...syok gle maa...
Macam2 aku dpt kat bangkok..yela kan g negara orang..dkt smggu..mmg best..
Spe nak dgr cte, cari aku..
Malas la nak menaip kat cni..hahaha..
Byk sgt cte yg menarik nak d cte spnjang kat sna..

Pastu tambah lagi menarik g kuantan lak men paintball..hehe..men dlm division 4..jadi family member CMX..aku dh jtuh cinta betul gle2 dh ngn game ni..makin syok maa...hope next tournament aku dpt join..see u guys in melaka...thanks a lot to all of you..

Wokeh..skrg fkus dulu utk kua praktikum 2mgg dri skrg..chaiyokk cyba!!!
Mggu ni aku nak blik jb..
Ganti cuti maa..huhu..
Jmpa ibu ayah..
Ape pn family first k... =)

semester LAPAN bermula....

wow..smpai sem lapan aku blaja..
tmbh ngn foundation 3 sem rupeny 11 sem dh aku blaja..hahaha
Lamenye..mcm budak repeat je..tpi tak ea..
Stiap sem pass tau..
Tpi dh program ni mmg 5thn stgh, so jadila smpai 8 sem..
Tua d sini..dri 18, muda belia..smpi 23 dh umur aku..tp still young maaa...
2mggu pertama ni juz persediaan nak g praktikum..lec pn tak msuk lagi ni..huhu..
Jadinya merapu jela..

Rabu, 20 Mei 2009

melaka bandaraya bersejarah..

aku kat melaka..Huhu..
Org sibuk study aku lepak melaka 3hri..
Berjalan..berjalan..n berjalan..
Huhu..aku rse abs mqa hr tu ak
takde wtpe mlainkan merayap,berjalan2,
melepak2..isk3...
Malasnye nk exam...
Tp lg mls aku nak study...
Esok blik bangi.....
Chaiyok cyba!!!

Selasa, 12 Mei 2009

adakah sekadar nama...

keboringan yang memuncak..
kekenyangan yang menyesakkan..
kelayuan mata yang membuai..
kehangatan malam yang merisaukan..
membuatkan aku duduk tersandar..
memikirkan apa yang patut dilakukan..
dan apa yang patut dicoretkan..
akhirnya..


aku terpikir nama sendiri..haha
nama panjang thuaibatul aqmar..
nama pendek??? macam2..
family panggil qema..
aku membahasakan diri pun qema..
tpi dulu kecik2 aku cakap nama aku
thuaibatul adik qema...sbbnye???
sbb dulu fmily pggil aku adik qema sb aku
lambat ckit dpt adik..pastu aku pun membahasakan
diri aku adik qema..smpai name penuh aku pun
aku ingatkan thuaibatul adik qema...huhuhu...
tpi bile dah msuk sekolah..dari tadika lagi,,
aku d panggil thuaiba..ckgu2, kwn2 sume pnggil thuaiba..
aku pn membahsakan diri thuaiba..smpai la ke besar pnjg ni..


nama aku ni rmi org kata pelik..susah..terbelit lidah..
apela..aku sebut senang je..aku rse ade rmi je lagi
nama org yg lagi pelik dari nama aku..
ramai yg 1st time sbut nama aku mesti cakap abisla awak..
nape lak??..pasal susah laki awak nak akad nikah nanti...hahaha..
sendiri mau sndiri praktis la..ape payah..hehe..
klu org pggil2 nama, pstu buat muka kerut2 nk bce nama tu,
aku tau dia mesti nak sebut nama aku..ak mmg trus get ready la..
biasenye cikgu2 la..or dlm mjlis2..isk2..


ade masenye kdg2 aku ngeluh..sbb nama panjang..paling malas
klu kene tulis or isi borang yang kene tulis nama byk2..
haha..apela..name sndiri pun ngeluh..tapi ngeluh saje je..
aku bersyukur dikurniakan nama ni oleh ibu n ayah..


emm, bile aku masuk skolah mngah, kawan aku yang mencipta
nickname aku..dia kate pyh nak eja thuaiba..n dia ejakan nama aku
ngn ejaan 'cyba'..n smpi skrg la aku gna nick tu..thanks to dayat..hehe..
mase kat skolah mngh, name aku dah mula di olah2..
ade sorang cikgu sains aku, cikgu ghozi nama dia, stiap kli msuk klas
or jmpa aku, msti dia nyanyikan lagu 'tuai padi antara masak' dulu
utk aku..haha..mmg tak leh lupa la..aku lak mmg baik ngn dia..
ade jugak yg panggil aku sheba..ntah mane datang pn aku tak tau..
ade jugak yang pnggil aku su..huh..mcm nak pengsan aku..
tak sesuai langsung..klu org pnggil aku su mmg takkan dlayan..
aku akan tggu smpai dia pggil cyba bru aku layan..haha..
nasib korang la...bukan ape..lembut benor rasenye nama tu..
meremang bulu roma aku..hahaha..


masuk maktab lagi la mcm2 tmbul..dulu awal2 msuk, kcik2 lagi kan..
org tu nak tau name aku tpi dia tak dpt2..dia kate susah sgt sbut
last2 pggil aku sizuka..haha...pastu ade jugak yg sebut toshiba...
jadi jenama brg elektrik la pulak..pastu msuk kat klas lagila mcm2..
aku rse dak klas aku 24org, sume sbut nama aku len2..huhu
kirenye klu dorg pggil, aku dgr sbutan nama je tu aku dah bleh
kenalla sape pggil aku..huhuhu...emm, ade yg pggil ba..ba je tggl??isk2..
ade yang cyb (sib).. bleh pulak dia buang 'a' kat cyba..ade jugak yg
pggil cyba (siba)..pastu cyba (seba).. pstu shiba..pendek kata
mcm2 la..dari ejaan thuaiba n cyba tu jadi mcm2 sebutan yang kua..
ade jugak yg men2 kan name aku jd sure heboh..thaubun..isk3..
sedih betul..huhuhu..sbnrnye mcm2 lagi yang dorang pggil..
bunyi mmg hampir2 sama tp len..aku pun tak pandai nak mengejanya..
jdinye tak dapat nak menulisnya..hehe


emm,pastunye nak cakap org eja nama aku lagi la mcm2..aku pun
tak pandai nak eja mcm dorang eja..huhu....tpi yang menariknye
ade yang eja nama aku jdi mcm nama cina la plak..siew wai ba..
rsenye la ejanye camtu,.aku pun tak bpe ingat..


tapi satu pasal nama aku ni..aku sendiri tak tau ape
makne sebenar nama aku ni..aku tnye ustaz2 pn sume aku
tak dpt jawapan yg tepat..yg cume aku leh jawab bile org tnye..
nama ni diambil dari nama ibu susuan nabi..thuaibatul aslamiyah..
tapi ibu ayah dah tukar jadi aqmar mgkin sbb kecomelan
wajah aku ni..n sb tula aku suke sgt tgk bulan..agaknye la..
aku cume mmbuat andaian n perkaitan sndiri je..
n mase aku nek kapal hari tu, ade staffcrew tnye aku gak..
pstu dia tnye wife dia..pastu dia kte mksudnye pedang yg
tajam membelah bulan..ntah aku pun tak ingat..
yg aku ingat 3 perkataan je pedang tajam n bulan..
hehe..wat je ayat sendiri...last2 dia kate klu dia ade anak
nt dia nak letak nama aku ni jd nama anak dia...
haha..bleh la abg bond...


emmm...macam2 peristiwa ngn nama aku ni..
tapi ape2 pun dah lebih 22tahun aku hidup ngn nama ni..
n dah tentula aku berbangga n berbahagia ngn nama aku
sendiri..hehe..walau ape pun yg org panggil aku, suke hati korang la..
yang penting aku sebut betul..n nama aku tetap THUAIBATUL AQMAR
anak wak sadakah n nyonya khailiza selamanya.............hehehe =)

Jumaat, 8 Mei 2009

berakhir sudah.....bermula pula......

alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..
tamat sudah pemantauan MQA..
semalam n hari ni..
aku lega..n aku pasti semua orang lega..
kepala aku sakit sungguh ni..ntah nape tibe2 je..
menunjukkan aku kene berehat n tido..hehe
rase len pulak bila dah tak banyak keje kene wat..
tesis dah setel..tggal last edit ckit2..
assignment da anta sume..
MQA dah tamat..
tinggal exam je yang tinggal...2mggu lagi..
fuh..memang rase lega sgt2 la..
rase macam nak...ntah..aku pun tak tau nak ape..
dalam kepala aku ni cuma nak jalan2..merayau2..menyanyah2..
eh, lame tak guna word tu..haha..
rase dah lame sgt aku tak berjalan2 smpai kaki sakit,
window shoping, cuci mata...hehe..
jadinye weekend ni aku nak wat hobi aku yang satu ni..
mesti syok...

emm, enjoy2 gak..
tapi satu benda ni jgn lupa...
aku nak mengucapkan terima kasih banyak2 pada kawan2
espcially dak2 pismk ipis yang turut bersama-sama bersusah payah
mengerah tenaga n otak utk menyetelkan segala urusan yang berkaitan
ngn MQA..n yg palng utama skli kat en. mokhtar yang paling banyak
menyumbang segala keringat..kesian sangat aku tgk cikgu..
ape pun cikgu jasamu akan ku kenang sampai bile2..
n terima kasih jugak sbb akhirnya ckgu berjaya sebut nama saya dengan betul..
hehe..n tak lupa jgk pada pensyarah2 subjek yang mengajar kitaorg dari
sem 1 sampai sem 7..ops, lagi satu tinggal..penting ni...hehe..
pd pihak bpg n oum yg trun pdg dari semasa ke semasa
memantau persiapan yang dibuat..thanks a lot too...

lepas ucap terima kasih, aku nak mntak maaf pulak banyak2
pada sume espcially pada ibu, ayah, family, kawan2 pismk
terutama pismk 7.01, kawan2 yg len, n sume la yang mengenali
diri aku..sbbnye dalam kesibukan aku ni (aku rase sem
ni yang paling aku sibuk smpi 3bln tak balik umah) n tbe2 dah
nak abis sem...aku rase byk jgk perkara yang aku terlepas pandang,
tanggungjawab yang kurang disempurnakan, terlajak kata,
tersilap bicara, terlepas tingkah n sumenye la..aku cuma manusia biasa..
aku rase bersalah sgt sebenarnye pada ibu ayah n family..
biase aku sllu call umah, balik umah, ni smpi ibu yang sllu
cal aku tnye kabo, ajak sembang..huhu..sori ea ibu..

emm, pastu bila kepala dah ckup serabut, byk benda nak kena pk n
wat dlm masa yang singkat, emosi pun mula kacau..ujian tu sebenarnya..
Allah sengaja nak uji aku dlm waktu tu..memang seharusnya bleh
d kawal n bleh sabar, tp aku ngaku ade masa tu aku btul2 tension n
smpi nak marah sume org..bleh kawal lagi tpi ada yang terlepas n ada yang sengaja dilepaskan..org kata lepaskan marah tu mmg bleh melegakan,
tapi jgnla melepaskan kat org..tapi skli tu ntah cmne nak jd punca
aku terlepas jugak..jadinye pada yang terasa hati, terkena ckit2 tempias
emosi aku, aku mntak maaf byk2..bukan sengaja..takde niat pn
tp masa tu mgkin dh tak pk ape..sori ea kawan2..aku tau ramai yang
mgkin terasa..aku tak dendam or pape..skrg aku dah cool balik dah..
kembali kepada yang asal..hepy senyum bergelak ketawa riang ria...hahaha..

thanks n congratulation to all of you..kita sama2 doakan yang terbaik
utk kita semua..HAVE A NICE HOLIDAY!!!! yeeeehhaaaaaaaaaaaa...

Isnin, 4 Mei 2009

ada apa dengan cuti 4hari..

hmm..semalam cuti, semalam lagi cuti semalam lagi cuti semalamnya lgi pun cuti..kesimpulannya 4 hari cuti dari khamis sampai ahad..hehe..rabu tu hari ade hari sukan maktab atau name saintifiknya kejohanan olahraga ipgm-kpi 2009..meriah??tak pun..best??mmg tak best..ntah, tak rase keseronokannya pun..aku cuma lari, lari n lari..smpi dah lepas sukan pun ketua umah aku tak kenal..biala..thun ni takde rase smgt berpasukan langsung..len dari tahun lepas..tapi org2 atas kate tahun ni lbih baik dari tahun lepas..aku pun tak tau kat manenye yang bertambah baik tu..ntah la..lari utk diri sendiri je..2emas; 100m n 200m, 1 perak; 4x100m..ok la kan..dah limitnye 3acara je dia bg masuk..2 indvdu n 1 kumpulan..konon2 limitkan setiap sorang tu bia makin ramai yg masuk, tak dimonpoli oleh sesetengah org je..tpi bile dah wat camtu, ada yang terus tak anta wakil..umah aku la tu..huhu..biaq pi la..dah lepas dah pun..


ingatkan malam tu nak trus balik jb memandangkan aku hampir 3bln tak berkesempatan nak balik umah..tp tak jadi lak..kepenatan n ketidakterlaratan..bahasa ape aku pakai ni ek..haha..jdinye aku menangguhkan perjalanan ke esok n malam tu aku g merehatkan badan dgn menonton movie wolverine yang kbtulan baru kua wyg hari tu..haha...ok la gak..pastu esoknye aku balik jb..gitu gini petang jugak baru nek bas..tket 2.30 tapi 3.30 baru bas dtg n gerak..hampehhh..kkkl sblum ni takde pun wat hal camni..tbe2 je lak hari tu wat perangai dia..nek bas je aku ketidoran sampai nak kuar tol skudai baru aku bangun..mmg syok..


smpai je umah ibu cakap, 'qema, esok bgn awal tau..g segamat..tgk nani...'...aduh..hampeh tol nenek nani tu..tau la rindu kat aku dah 3bln tak jumpa, ngada2 nak suruh aku lawat la pulak..pastu amik brg2 dia..isk3..esoknye dlm kol9 aku pn bergerak la g segamat..dahla pedalaman uitm segamat tu..letih aku..ngn cuaca panas berdenting..drive la jugak sampai ke sana..g pusing2, makan2, lepak2, n drive balik ke jb..huh...mmg penat..klu tak panas tak rase sgt kepenatannye..ngn sunglass aku tertinggal..nenong2 pale aku kene panas..bape gelen air aku minum pun aku tak tau..mlm tu konon2ny aku nak tgk 1ioam..start je konsert tu aku trus padam..hampehhh lagi..huhu..keletihan btulla tu..knsert tu abis je elok aku terjaga..hampehh lagi..last2 aku tau result dari adik aku je..sume org dlm umah tdo, aku terkebil2 sorg2 bru bgn dah takleh tdo..


esoknye lagi keje aku kemas umah jela..mcm tongkang pecah dah umah tu..tapi aku kmas separuh je..bhgian bwh aku tak sentuh pun..penat..takde tenaga nak kemas smpi abis..pastu melepak2 jela..esoknye nak balik dah..then ahad aku smpai maktab kol 5 ptg..sbb terlalu lapar aku pun tdo smpi mgrb..bgn, mndi, solat, baru kuar g makan...kesimpulannya cuti kali ni biase je..tak de ape pn yang menarik..lg pn cuti pendek, pastu sume org bz, pastu kat umah tak ramai yg balik, pstu aku balik dlm keadaan penat..rase balik utk rehat je..tak merayau2 pun..nak merayau pun tak cukup geng..klu tak cmfirm aku dah melepaskan tnsion kat angsana or diva..ok dahla..malas la nak menaip lagi..byk je bnda nak meluah, membebel, merapu, mengarut..tp ckup dulu kot..mlm kang rajin membebel lagi..

Sabtu, 25 April 2009

Kejohanan Paintball Amatur 2009

setelah menjalani dua kali sesi training, maka hari ni bermula lah perjuangn the troopers dlm misi peperangan sebenar..hehehe.. bermula dgn 1st game yang bergaya, the troopers berjaya menumpaskan gomo squad..ade sharp shooter tu dorang..cayalah...keh3..tpi 3game pastu the troopers gugur di medan perang lawan stalkers, paint nuts n ozone..wlupun kalah, tpi kalah bermaruah tu..mmg bestla..fight..lagi2 mase ngn ozone..troopers dah lead 5-3..aku mcm dah confident ckit bleh mnang..aku dah dapat posisi cantik nak attack lg 2org..tp malangnya pallet aku abis..huhu..sayang betul..menyesal gak tak bw pallet lebih..so mengharapkan mus n eky yg masih idup dapat mara..tpi dah nampak ozone makin mara, menanti ajal jela..lgi ble mamat tu tau aku dah abis pallet..isk3..mmg syg..takpela guys..bukan rezki kita..pape pun perjuangan belum selesai..esok masih ade 2game menanti..chaiyok troopers...hehe..nak upload gambar pn takde pd aku..tggu la post yg seterusnye n post2 dari troopers len..
geng the troopers (mus, cyba, eky, budi, kak ain, akem, n che yam)

hmm..aku dah jatuh cinta gle dgn game ni..hehe..mmg best gile..corak game dia, emosi,sumenye len..yg pling len kepuasan dia tu la..kirenye mmg berbeza la ngn game2 len..lgi satu game ni budak yg tak aktif pun leh join..besar, kecik, tua, muda, sape2 je..sume org boleh join..game ni game yg kedua disenaraikan dlm game paling slamat..yang 1st golf.. tp malangnye game ni kos tggi..huhu..kiranya mmg kurang sesuai la utk student yang sllu kehabisan duit mcm aku ni..haha..takkan nak mntak duit kat ayah sbb nak men paintball..nak mati kene sembelih..hahaha..tpi ape pun, aku tetap akan cuba utk trus men game ni..sbulan skali or dua kali jadi la..pastu nt klu dah mampu, leh aku pulun men..tak pun wat field sndiri tepi umah ke blakang umah ke..haha..sruh berangan mmg no1..tapi tak salah kan..=p

so lastnye, sape2 yg tak pernah men, aku mengesyorkan kpd korang utk test men game ni..hehe..kpd the troopers, rest awal n bersedia utk esok..kita tempurrr..berjuang abis2an..all da best guys =)

Khamis, 23 April 2009

dunia oh dunia...

mqa oh mqa..
mqa ni dah menyerabutkan kepale aku yg mmg tgh serabut ni..
mcm2 nak..nak tu nak ni..pening aku..
bilik yang aku tak pernah masuk kat hep tu pun aku masuk..
ntah mane2 stor aku masuk semata2 mencari register sejak 2006..
bengong betul..
ntah nape aku rase nak marah sgt hari ni..
ngn ade dak klas aku yg sengal gle wat perangai..
nonsense..alasan tak leh di terima langsung..
aku ni byk keje gak tp pndai2la..
ngn pendrive aku hilang lagi..
dlm tu ade keje yang aku kene wat kene siapkan mlm ni..
byk sgt tempat g tadi sampai cicir..
tension betul...
esok org bpg nak dtg..
dtg la len kali..ntah pape la..
kan aku dah bebel2..
melepaskan geram jap..
bru leh sambung wat keje..
bukannye tnsion sgt ngn wat keje..
tp ade something yang wat rse nak marah..huhu..
benci tol la camni..

Selasa, 21 April 2009

aku, paintball dan kenangan..

hmm..tadi utk pertama kalinye aku men paintball..syok abis rupenye..tp tak puas men..n aku men ni wat aku teringat n terimbau zaman kanak-kanak aku dulu..tp dulu mane ade pistol ke senapang ke..pistok peluru getah tu ade la..aku gune getah je berpelurukan kertas yg dilipat2 tebal..klu kena badan mmg bisa la..kat umah, kat skolah sume jadi medan peperangan..klu kat umah, ngn adik2 aku la..abis lintang pukang umah kitaorg wat kubu..peluru bersepah2..kat skolah pun same..tunggang langgang klas jadinye..cicak pun sllu jadi mangsa aku..lagikan pulak org..lagi satu senjata yang kitaorg guna pen..aku ingat lagi jenama pen tu redleaf..pen paling glamour jd senjata masa tu sbb pen tu leh buka dpn n blkg dia..pluru guna kulit duku, sunkist or ape2 je yg boleh sumbat jadi peluru..kulit duku la power klu kene org..klu musim buah duku mmg menjadi2 la game tu..ayah aku nak marah pun dah tak termarah dah..hehe..aku rase smpai msuk skolah mnengah aku masih men lagi..tp zmn skrg ni aku tak jumpa dah dak2 men tu lagi..adik2 aku pun dah guna pistol bintat..sakit gak kene bdn..guna duit je skrg..tak mcm aku dulu..dunia dh makin maju kan..paintball pn dah byk tmpat ade skrg..tp mmg best la..lagi best klu kene tembak..haha..memang kenangan la...tp bahayanya bleh ketagih nak men ni..same mcm game2 len la..dah syok men, abisla..tp kene sabar maa..men ikut kemampuan la kan..sendiri mau ingat la..so, ble nak men lagi ni....pyh2 kembali ke zmn knk2 dulu je..gne alat tradisional..jimat kos..huhu

Alhamdulillah...melepasi satu ujian dunia...

setelah menghadapi minggu2 yang amat memenatkan, aku duduk mengadap laptop ni utk membuat satu refleksi utk diri aku..bermula dari aku stat training utk kagum, then mggu g kagum, pastu 2mggu atas kapal, pastu smbung balik klas n anta assgnment n tesis, kursus koam n exam dia, kursus intergriti...huh..pk2 blik mcm tak caye aku dah wat sume tu dlm masa hampir dua bulan ni..mulanya mmg rase mcm tak sedap hati nak nek kapal sbb pk assgnment n tesis..assgmnt aku time tu satu pun tak usik lagi..tapi aku kuatkan hati, g jugak sbb bagi anu ni pluang terakhir aku utk join prgram tu sbb aku dah kat tahun akhir..so dgn senang hatinye aku g..mcm makan angin jugak la 2mggu tu..ngn henset takde, ngn tak masuk klas, tak blaja, tak pk keje, jauh skjap dari mslh2..syok gak tp mane bleh kan nak trus idup camtu..masing2 pun ade tggjwb msing2..

then balik blyar, weekend tu aku ade kursus kepegawaian koam..huh..cabaran gle sbb bdn aku mmg tak ok lagi..tak ckup rest lagi..mate aku ni merah 48jam tu tahan ngntuk n penat..ntah ape yang aku dgr aku pn tak tau..mcm dgr tp kepala ke lain..pastu mggu strusnya mggu anta assgnment..aku rase mggu tu la aku gile sekejap..aku tak hirau orang len dah..dlm kple aku keje keje keje..ape pn jadi aku kene siapkan..patutnye mggu tu kene anta 3biji..tp aku mampu anta 2biji je, lg sbijik lagi bru 50% siap..aku dah cube maksimum dah siapkan..tpi tak dapat gak..takpela..padan muke kat aku gak..sape suruh wat lambat..pd hal task tu lame dah dpt..haha..tp aku ni mmg suke wat keje last minit..janji on time aku siap..tu style aku..wlupun sbnarnye tak bagus pun..mendera diri sendiri..emm, jdinye lagi 1 asgmnt tu aku anta pg2 isnin mggu dpnnye..alhamdulillah..aku syukur sgt sbb Allah bg aku kekuatan utk wat sume keje tu..aku pun tak sgka aku leh wat sume tu dlm tmpoh yg singkat..tp jdi gle jap la..pastu aku anta tesis lak..

emm, bnda yg aku nak sentuh ckit kat cni, satunye tanggungjawab..tugasan yang diberi tu stu tgjwb n amanah yg perlu kita wt n anta bila smpai masanya..aku bab2 keje cmtu ni mmg aku on time..bukan ape, kita kene biasakan diri dgn wat cmtu..aku mmg disiplinkan diri aku camtu..tak kira la a suke atau tak, mase dpt tu bebel2, rungut2, tp aku akan wat gak ape yg dah dipertggjwbkan n d amanahkan kat aku..bukannye nak bangga diri, tpi ni sume tentang sikap kan..sbb aku tak faham org yang takde rase bersalah bila anta tugasan lambat..nak kate bz or byk keje, takde la pun tp ntah la..aku ni smpi rase bengong sekejap ngadap keje nak siapkan gak, tp aku tgk ade sstgh org ni bleh relax je..ble dh tau suke wat keje last mnit, kene lipatgandakan usaha la..nak last mnit pun kene pandai2 setting la mase sesuai ngn kemampuan kita..ni pnye nak last mnit keje smpai tak ckup mase lgsg dh nak wat..tu bukan wat keje last mnit namenye..hmm, tp takpela..mgkin dorg ade masalah n alasan dorg sendiri kot..takpela tu..aku pn bkn bagus sgt..mgkin ade lebih ckit kat ctu tp aku ni byk jgk kekurangan..rasenye byk kurang dari lebih..ape pun yang penting kita msti tau kekurangan kita n kita cbe nak baiki bukannya terus wat tak tau..jgn dah tau kekurangan kita tp still nk tnjuk hebat n takde kurang pn bab tu..

hmm, smbung balik..then td aku anta lg sbjik assgnment..dlm kpale aku, aku set dh..siap je asgmnt ni aku tak nak pk ape dah..aku nak njoy smpi akhir bln 5 nt bru aku pk modul balik sbb nak exam..hahaha..teruk betulla aku ni kan..pdhal sbnarnye ade stu lagi assgmnt kene sbmit jumaat ni..tp relax je sbb bisa d atur..leh siap dlm masa yg singkat insyaAllah..hehe..harap2 camtu la..moga Allah terus bagi aku kekuatan n ketabahan utk mghdpi keje2 ni..ntah nape aku dh malas gle nak blaja..dlm kple aku ni nak cpt abis blaja je..mgkin suasana kat cni kot..aku tak enjoy dah..dah mula rse tak seronok..patutnye tahun akhir ni la makin snok, makin nak wat tu wat ni, tp aku nak abiskan cpt blaja..tak nak pk pape dah..tp aku tau, bile dah masuk alam keje nt mesti aku rndu kat masa skrg ni..mase blaja aku tak rndu sgt kot..tp masa main aku, masa yg aku luangkan kat court n padang, masa aku merempit bersama JJJ kesayangan aku, masa aku jln2, mgkin tu yg aku lebih rndu..life aku kat cni..dh keje nt mbkin aktiviti aku terbatas..tp aku tetap akan cube mencari pluang nak trus aktif dlm sukan..

emm, abis bab keje n asgnment, satu lg plak..sukan tahunan ipis..org sume musim sukan abis dah, tp ipis bru nak sukan..hehe..boleh la labu..janji ade kan..hmm, tp aku tak syok langsung ngn sukan thun ni..byk bnda wat aku tak puas hti..aku tak tau la aku patut komen secara terbuka camni ke tak, tp aku nak cakap jugak..1st nya aku tak kenal langsung sape ketua n penolong umah aku..umah biru..2 masalah paling besar skli..mmg dulu aku g mase perjumpaan perlantikan tu, tp manela aku ingat name dorg time tu..dlm kple aku pk msti dia akn wat perjumpaan lagi, so tak pela, nt leh kenal..tapi takde pn..aku tgk umah len dok sibuk wat perjumpaan, umah biru takde pun..acara ape yang ade aku pn tak tau..nak contact sape aku pn tak tau..byk tau pasal sukan ni dari lectrer pj n gerko sbb aku rajin sembang ngn dorang..so aku diam jela..then nsib tbe2 budi call aku tnye nak masuk acara ape..ingat tak nak masuk dah tp takpela..masuk je..so aku masuk acre 100m, 200m, n 4x100m..

so tdi bermulalah sukan tara..29hb nt baru acra final..100m aku hancus..ngn pdg lecak, aku dpt lorong yg btul2 tanah lembik, ngn bdn tak panas, ngn pengelolaan kelam kabut..ckp stat kol7.30,dkt kol9 bru stat..cam pelik je saringan 100m stat dulu..isk, byk btul komen aku..syukur la ckit cyba oi..huhu..emm, aku tak tau result aku tp rasenye lepas kot ke final..then 200m lak, rase snok ckit lari..dpt lorong pn ok ckit dri 100m..alhamdulillah ke final aku..rase mcm aku masuk ni bukan utk umah tp utk aku sndiri..nape??sbb pling utama skli awal2 lg aku tak puas hti dh ngn pengurusan umah aku..org bleh ckp kat aku, ckp senangla, cube ko yang wat..haha..mase perjumpaan perlantikan tu aku dh gatal kaki nak bgn, tp kang nt org kate ape lak..so aku bgila laluan pd kpli utk memenuhi sgla jawatan..bia la..dh dorg yang nak uruskan..bia jela..tp lagi satu yang aku geramnye, td byk acara yang umah biru tak masuk..huh..hampeh btul..ntah camn la dorang ni cari peserta..aku tgk dak2 jnior umah biru tak nampak btang idung pn..pdhal thun lepas, jnior yang byk masuk..aku rase dorg pn same mcm aku..nak masuk tp tak tau nak tnya, nak cntact sape..cume aku nsib baiknye ade org yang contact aku..

huh..gle hampeh la..aku mmg rase tak de mood dah nak sukan ni..mmg masuk pun utk aku la..mcm tak best lak ble tak masuk pape..tp aku nak sukan ni cepat abis then aku nak cuti pnjang balik umah lagi bagus..lame gle aku tak balik..ibu ayah dah bising asyik dok tnye bile nak balik..bukannye aku tak nak balik..tp mmg tak sempat nak balik..sori ibu ayah..adik2 aku pn bising..haha..cian dorang dah rindu aku..rndu nak karok ngn aku la tu..eh, ujan labat la..tbe2 je..kol 0338am dah..dahla..nak bebel ape lagi..nak bebel pun malas dah..sambung esok jela bebel lagi..macam2 benda jadi tahun ni..sabo jela wei..yg penting ko tak kcu orang..dok diam, wat keje sndiri..emm, dahla tu..sok ade klas..tak bgn kang nt..wokeh...chaw....

Rabu, 15 April 2009

KLD Tunas Samudera.. Voyage 237/09..



inilah muka2 cikgu seramai 24org yang telah menjadi kelasi selama 10 hari bersama 31 staffcrew yg len..


hey guys... ni aku saje je mengedit2 dlm kesibukan waktu membuat keje2..menghilangkan rasa tension..huhu..anyway all the best n take care k..


di tepian pantai di kala bersama white watc, masa pra pelayaran..confius sbnarnye nak watpe..jdinye bergambar2 dulu..lgi 3org mane??sorg tukang amik gmbar, sorg tgh dok kat buai, sorg tu kat belakang tu sibuk kutip siput je keje dia..hehe

inilah rupanya bentuk kapal yang membawa kami membelah lautan..
Kapal Layar Diraja Tunas Samudera
" tali di atas tali..tangan di atas kepala..buatkan saya ikatannn......................"
kamulah pesalah kerajaan wahai blue watch..aku n cynthia tak termasuk sbb muka kitaorg takde..hihi


jauh memandang ke hadapan..n no turning back!!

relax2.. get ready je, jgn tarik dulu....... 1, 2, goooo.....

fuh2..seumur idup aku tak pernah men tarik tali sepenat ni..dah separuh mati gelak sebelum tu pastu sruh tarik tali plak,tiga suku mati tarik...nak tercabut rase sume tulang2..huhu..nyawa-nyawa ikan je rase..

'Happy Hour'... lalalalala..
dah pakai cantik2 ade jugak happy hour rupanya...
gosok jgn tak gosok guys..utk kali terakhir 2..
lame aku tak bau brasso..rindu rasenye..hahaha

aku menyelitkan gak gambar ni..amik gmbar ni sebabnya bro ni sorang2nya anak murid aku yang telah berjaya menamatkan pengajian rubikpuzzle dgn cemerlang, pngk 4.0 tu..hehe..congratulation..bleh sambung master pasni rubikpuzzle 4x4 lak k..staffcrew yg sgt masyhur lagi terkenal seantero kapal ni sesuai dengan namanya tak lain tak bukan en. Masyuri @ mat bond...=) ..bg staffcrew lain yang kurg berjaya, bleh blaja dari abg bond ni k..pastu dtg tuisyen kat saya..hehe

di hari terakhir selepas majlis penutup..akhirnya......segulung sijil dan sekeping gambar ku dapat..huhu..tp sebenarnya bukan tu yangpaling istimewa, ilmu n pengalaman tu yang paling berharga sekali...terima kasih pada semua warga KLD Tunas Samudera..

sayonara KLD Tunas Samudera...till meet u again..

Isnin, 13 April 2009

hujan..hujan..hujan..

dah dekat seminggu setiap ptg mesti ujan..
ujan lebat..petang sampai ke malam..
setiap ptg jugak aku akan bermandi ujan atas moto..
cume tadi je aku sempat balik sebelum hujan..
ku sangkakan hari ni panas hingga ke petang,,
rupanya hujan juga..
terbantut lagi hasrat aku utk berlari..lari..lari di padang..
hmm..takpela..hujan rahmat..
membuatkan aku melawat lagi skli blog aku yang sepi..
berehat seketika dari memerah otak
sejak pagi membuat asgment..
gila kerja n kerja gila..
cenoneng dah rasenye kepala aku ni..
tpi aku kuatkan semangat gak..
tabah betul..haha..
sape suruh tak wat awal2..
nak jugak wat last minit..
pastu tak reti diam g sana cni..
kan skrg dah terdiam dok wat keje je..
nasib ko la cyba..

kosong...

lame aku tak menjenguk blog ni..
blog yang sepi..
same mcm aku...

emm, skrg tgh gle keje..
mcm nak mati rase wat mcm2 keje
yang tertangguh setelah hampir 4mggu
bz ngn kagum n belayar..
tp ok jugak la at least kple aku mmg
kat keje je tak pk n tak hirau bnda len..
rase mcm idup dalam dunia aku sorg pn ade..

hmm,skrg rase nak sgt mencoretkan pnglmn aku
2mggu menjadi warga KLD Tunas Samudera..
tp takleh lagi sbb byk sgt keje..
aku ni dhla suka membebel bebel n bebel..
tkut dah stat leka ngn blog nt aku leka trus..
contengan ni pun sekadar nak tinggalkan
kesan ckit kat blog aku yg sepi ni..

ok..gotta go now menyambung kembali keje keje n keje..

Jumaat, 20 Mac 2009

KAGUM 2009.. yang menyayat hati...

hmm.. akhirnye aku berkesempatan nak buka blog ni setelah dkt 2mggu rasenye aku tak buka..
tapi aku nak cakap pendek je sbb tgh takde kudrat nak menulis dengan panjang lebar..
mybe next time kot baru aku ulas balik ape yang aku tulis ni..
hmm..tggal 13hb mac hari tu maka bertolak la aku n dak2 len menuju ke bandar penawar..
nek dua bas..laki nek bas maktab..pempuan nek bas persiaran..bas yg kitaorg nek tu punyela laju dia bwa sbb dia kjar mase..jadinye dlm kol9 kitaorg dah sampai sek sukan bandar penawar lalu ditinggalkan begitu saja..dak laki lak masih jauh lagi nak sampai..dah trun ctu baru tau rupanya kitaorg menginap kat smka bandar penawar..sadis gle..ngn barang yg bertimbun2..nasib ade puan rabiah n en yaakob yang baru sampai gak so kitaorang nek la ckit2 berpindah ke sana..sedih btul..
esoknye dorng sume training n aku melangok n mengacau org training sampai ke ptg sbb ckgu zul baru sampai tghri tu n aku pun tak tau venue squash katne..lwt ptg tu baru la dapat g vevue squash kat sek sukan je..ingat bangunan terbiar rupenye gelanggang yang masih dlm proses pembinaan..ish3..mmg menyedihkan..so dapatla panaskan badan jap ptg tu..game aku esok ptgnye..satu group ngn kent n tmggong ibrahim..
aku lawan kent dulu..takde masalah..then lawan ngn tmggong ibrahim..dia lbih kurang aku je..tapi kelebihan dia cpat panas drpd aku..aku ni lambat panas..dh la game cepat..11mata kiraan ping pong 3set je..perrgghhh..sadis gle..dh nak abis set ke2 tu baru aku dapat rentak n dapat nekkan mata..tapi dah terlewat kan.ape nak wat..redha jela..ptg tu aku melepak2 je kat gelanggang tu n dapatla berkenalan ngn bbrp org ckgu yg ngajar kat area jb kat sana..syok gak dapat knal ngn org camni..lagi2 ble aku dh nak abis blaja ni kan..aku nampak la pluang aku nak trus aktif walaupun dah abis blaja nt..harap2 adela..so aku pk positif walaupun aku tak dapat join olahraga, n 'kene' masuk squash, ade hikmahnye..
mmndangkan game aku dah berakhir, aku pun call ibu n ibu suruh balik..tapi aku tak mau balik sndiri sbb brg byk..ibu pn cakap nak amik ptg esoknye pas ibu abis keje..yahoo..balik umah..esoknye tu aku dipujuk dak2 4x100 suruh aku lari..tapi aku cam dah takde smgt n kaki aku pn sakit..bleh nak lari tapi tak nak pakse..so aku wat kptusan tak masuk..pastu tgk dorg lari aku lak yang geram nak lari..huhu..ape nak wat..kagum terakhir aku ni bukan kagum yang bertuah utk aku..pnuh ngn kenangan yang pahit..aku takkan lupa sampai bila2..ptg tu ibu ayah n aisyah dtg n aku trus pack brg n chaww...
nakg tgk bowling esoknye tpi rupe2nye bowling pn dah tutup tirai..so aku melepak rehat je kat umah..esoknye lagi..hari ape ek..rabu..aku dmam truk..huh..dugaan betul..dah lame aku tak dmam skali demam macam nak pengsan rase..tapi demam2 pun aku kuatkan semangat gak balik maktab ptg tu..ibu ayah mmg tak bagi balik tpi aku degil..mcm nak menangis dok dlm bas bisa tulang 1badan..dlm kol11 smpi n trus balik umah pkcik aku..aku balik mktb sbb sabtu ni aku nak g belayar..kire kuat semangat jugak la aku ni kan..hari ni pun masih dmam lagi..makan pun masih tak bape lalu lagi tapi gagahkan jugak la ke sana cini nek hep, g beli brg n wat preparation nak g ni..hmmm...harap sumenye masih mampu di kawal lagi..nak g ni mmg rase risau n aku terpaksa menanggung risiko sebabnye...
1-aku tak sihat lagi
2-tesis aku tak di betulkan lagi,da siap tp kene btulkan..kire tak siap lagi la tu..kene anta mase aku g belayar
3-aku meninggalkan assignment yang bertimbun2 yang perlu dihantar betul lepas aku balik belayar
esok pagi dah nak g dah...huh..tawakal jela g ni...aku mmg plan nak siapkan tesis sblum g esok tapi aku dah tumbang tak leh bgn..nak wat camne..kita hanya merancang, Allah yang menentukan..moga Allah membantu aku..dipermudahkan segala hal..amin...
dahla..kepala dah rase berat dah ni..huhu
so,,2mggu lagi la baru aku dapat melawat lagi blog aku ni..
doakan aku selamat g n selamat pulang..
sayonara..

Sabtu, 7 Mac 2009

unexpected life...

hidup ni memang sukar dijangka..
sebab tu kita kena selalu bersedia..
hati mesti kuat walau sebenarnya terlalu rapuh..
jiwa mesti tenang walau sebenarnya terlalu kacau..
ape pun mesti yakin dan percaya akan ketentuan-Nya..
Allah sentiasa bersama kita..

ya Allah..moga Kau beriku kekuatan
untuk meneruskan hidup yang
tak pernah lekang dari ujian..
ku tahu ini hanya baru sedikit ujian dari-Mu..
jika selama ini ujian yang lebih hebat Kau berikan
aku mampu menghadapinya dengan tabah dan sabar..
mengapa tidak kali ini...

Aku percaya..
pastinya ujian yang Allah berikan
mampu ditanggung dan diatasi
oleh kita..
Allah takkan berikan sesuatu
yang tak mampu dipikul oleh hamba-Nya..
yakin..percaya..doa..redha...
Allah pasti memberikan yang terbaik untuk hamba-Nya...

........

Tertutup sudah pintu

pintu hatiku

yang pernah dibuka waktu hanya untukmu

kini kau pergi dari hidupku

kuharus relakanmu walau aku tak mahu

berjuta warna pelangi di dalam hati

sejenak luluh bergening

menjauh pergi

tak ada lagi cahaya suci

semua nada beranjak

aku terdiam sepi

dengarlah matahariku suara tangisan ku

ku bersedih

kerna panah cinta menusuk jantungku

ucapkan matahariku

puisi tentang hidupku

tentangku yang tak mampu menaklukkan waktu

Isnin, 2 Mac 2009

Kejohanan Taekwondo Jemputan Kebangsaan

wachaaaa....
emm, memandang pada title pasal tournament..
so aku pn nak cte ckit pasal tounament yang baru aku join semalam..
actually name tounament ni Kejohanan Taekwondo Jemputan Kebangsaan UiTM Pulau Pinang..
pada sabtu n ahad 28feb&1mac..so malam sabtu tu aku n 5orang yang len termasuk driver bertolak ke penang..driver tu anak murid sir jugak yang bernama fikri n membawa adik dia hakim..aku, pah, fatin n rai dari ipis..tapi rai nek kete len sbb tak muat..so kitaorg berlima meneruskan perjalanan ke permatang pauh..aku tak leh tdo sbb rsau driver ngntuk..betul cakap aku baru sampai gombak dia da melayang2..so start dari tg. malim rasenye aku mula merempit ngn kete yang aku tak tau siape pemilik sebenarnye sampai ke penang..haha..rasenye aku bawa lebih 140 kot aku pn tak sure sbb jarum meter tu statik je kat 0..klu aku bw slow alamatnye aku pun hanyut skali la macam pnumpang yang syok gle ketidoran..5.30 pagi sampai ke umah pah..dapat la aku lena jap 1jam..then solat, mandi terus ke uitm utk register..hari tu sume utk under 16..17 ke atas esoknye..so aku pun melangok la tgk dak2 ni bersparing sambil kepala pusing tak cukup tdo..sambil tu gak aku menggodeh n mengexplore gadget baru aku..hehehehe...then malam tu menginap kat hotel uitm..syok gak hotel dia..pastu mlm tu sir bawa jln2 g penang tapi sempat pusing kat georgetown n balik semula ngn feri..kecewa gak tak dapat berjalan2 dgn syoknye..1st time aku g penang..dulu lalu je tak dapat singgah mane2..tapi takpela..next time mybe..then balik hotel, trus aku tumbang...tdooo..

ahad..1 Mac 2009..
so bermula lah pejuangan aku..haha..aku masuk indvdu n group utk sparing..indivdu aku sampai pusingan kedua je..silap besar aku mase pusingan kedua tu..ntah camne aku leh berangan di saat2 akhir, trus kene sepak kat kpale,dpt trus 2mata..trus menang org tu..hampeh btul..tapi aku tak kisah sgt pun..ptg tu utk group plak..ntah nape aku tak bape cnfident nak dpt medal sbb dak2 ni mmg tak pernah sparing..tak seganas aku..tapi dorang bersemangat waja..so aku pun bersemangat..pusingan 1st ktorang dapat bye..syukur..aku semangat gle sparing..abis sume aku keje kan..sampai kat final aku kalah..lawan aku tu besar n tggi n ganas..dia sepak aku sampai aku masuk bwh meja pengadil..hampeh betul..so bile aku tau aku akan kalah wlupun beza point ckit, tapi mase dah nak abis, so aku pn wat serang hendap sampai kaki dia injured..haha..jalan amik medal pn kene papah..sorila makcik..tp aku kalah pun puas hati..haha..terasa diri ni jahat..tapi standard la kan..adat bertanding..heh heh..tapi aku da mntak maaf dah kat dia..dia pun belasah aku gak..tapi nasib aku takde injured teruk..ape pun kitaorg hepy gle walaupun cuma dapat silver je..ok la tu..group aku pun baru 1st time join..tahniah la utk korang..akhirnya kitaorg pulang ngn 1emas yang kak su dapat, 1perak kitaorg dapat, 1gangsa fikri dapat..cian hakim tak dapat pape..takpe, ko muda lagi..go back n practice..hehe..so abis je ptg tu trus gerak balik ipis..dalam kol12mlm sampai..lepak gak..

bgn pagi tadi baru aku terasa sakit2 seluruh badan..nak g kuliah pn rase tak larat..tapii aku gagahkan gak..apepun mmg syok la..pengalaman yang berharga..paling aku puas hati aku dapat belasah n menumpaskan 4 ke 5 orang ntah..hahaha..sume tu dah la pilihan..dorang takut ngn aku..yang aku kalah pun aku puas hati gak sbb dapat blasah dorang..kaki aku mmg wajib jejak la kpale dorang2 sume..sorila ea korang semua..kaki panjang..nak wat camne..dari kecik aku mmg kaki gaduh..huhu..nak upload vdeo tak dapat lak..gambar pun next time la...better aku tdo skrang..sok pagi pj..aduhai..sakit2 lagi la badan aku sok..go go chaiyokkkk!!!!

Jumaat, 27 Februari 2009

muhasabah diri..

jam kat tgn aku da menunjukkan pkul 1.35am..
ujan renyai2 dari petang tadi tak benti2..
aku lak masih tak tido lagi..
badan penat lesu tapi mate masih besar terbuka..
khidmat masih diperlukan..sbb tu aku tak tdo lagi..
tu la perlunya kawan..mana mampu aku tlg,
aku tlg sedaya aku...
hidup mmg tak pernah lagi dari masalah..
tu memang lumrah hidup yang tak dapat dinafikan..
hatta orang gila sekalipun sbnarnye ada masalah..
tapi dia tak menyedari dia ade masalah sbb dia sndiri bermasalah..
betulkan??
jadinye ape pun yang berlaku dlm hidup ni,
kita mesti yakin ada hikmahnya..
ada org yang sentiasa bahagia dan tak pernah rasa hidupnya bermasalah,
tapi sebenarnye tu satu masalah baginye..
ade pulak org yang sentiasa ditimpa masalah,
tapi sebenarnye tu satu kebahagiaan utk dia..
betul tak ape yang aku cakapkan??
fikir2kan lah..sekadar renungan utk kawan2 yang membaca
n khususnya utk diri aku sendiri..
klu rasenye betul, fikir2kan..
tapi klu rasenye salah, abaikan je..
then satu lagi yang wat aku terpk2 pgi2 buta yg sejuk dingin ni..
nikmat yang Allah berikan..
paling utama sekali nikmat iman dan islam..
tu kita semua tau..alhamdulillah..
then pada aku yang penting jugak, nikmat sihat..
bila sihat ape je kita leh wat..
tapi bila Allah dah tarik nikmat tu, sekelip mata hilang sumenye..
nak bernafas pn kita terasa payahnye..
lagikan nak wat benda2 lain..
mmg aku bersyukur sgt ngn nikmat sihat yang Allah bagi aku sekarang
walaupun aku takla sihat sgt..
terasa lain sgt bila sakit dulu..
teringat ibu aku pernah tanye berunsur sindir,
mgkin geram dgn kedegilan aku kot..haha
klu agak2 rase lame nak guna perut tu,
jagela..klu tak, wat la ikut suka..
cian ibu, dia yang dok menangis tak benti mase aku sakit dulu..
jage aku 24jam satu saat pun takde tgglkan aku sorg2..
takkan aku lupe la..
jadinye kepada yang masih sihat2 belaka ni,
jagela nikmat tu dengan baik..
n pada yang nikmat tu sedang diuji,
sabarlah byk2..
n pada siapa yang dah pernah merasai kehilangan nikmat tu,
bersyukur la...
yang penting ape pun keadaan kita,doa jgn putus..
sb bila kita makin jauh ngn Allah, Allah akan uji kita..
n bila kita makin dekat ngn Allah pun, Allah akan uji kita..
hmm..ujan makin lebat ni..
jam aku pun dah berbunyi menunjukkan dah kol 2pagi..
esok kuliah full pagi sampai ptg..
then aku pun baru tau jadual perjalanan ke permatang pauh dah bertukar..
asalnye sabtu petang bertolak, tapi dah bertukar jadi esok mlm...
so better aku stop n cuba merehatkan diri sampai tertido..
assalamualaikum...

Selasa, 24 Februari 2009

Kepenatan..kepeningan..kesakitan..

ntah nape aku rase aku macam kene dos ubat tdo yang tinggi..
badan lesu je..tambah lagi ngn aku ke sana cni tak benti pastu balik bilik aku tumbang..
macam2 benda nak di setelkan..stat dari minggu lepas la..
pas wat ujian bleep test aku dah muka rse urat kaki aku tertarik..
dulu dah pernah kene pun camni..biase la klu dah pernah injured mmg pyh nak pulih sepenuhnye..
then dalam mggu lepas gak aku byk uruskan pasal kertas keje..kertas keje??haha..
sgguh2 aku wat..sekarang tggal tggu n berdoa je..
nyala sume lampu ijau,, aku pun kene keje lagi..
then weeknd lepas aku join open putrajaya..masuk volleyball..
mcm aku dah cakap sblum ni la..frust gak tapi tak pela..just game..datang pn nak enjoy..
n mggu ni??aku tgh pulun abis nak siapkan kajian aku..
fuh3..aku cuma kene atasi satu masalah je..kemalasan..
kerajinan datang je aku pulun wat..
assignment pun tak bergerak lagi..
ape pun aku msti target siapkan semua keje secepat mgkin..
sbb bln 3 ni lebih byak perkara yang dah menanti aku..
...............................................

Sabtu, 21 Februari 2009

how to solve it...

pagi yang cerah..weekend yang kosong..lagu2 slowmotion jela yang teman aku..ramai yang balik kampung..n ramai yag terlibat ngn game kat putrajaya..aku??dok terperap kat bilik jadi anak dara..bukan senang aku nak dok melepak saje kat bilik ni..nak kuar malas..panas..lagi pun sejak jambatan depan ni tutup jauh sgt nak pusing klu nak ke bangi..leceh betul..tak pela..nak aku dok bilik jela tu..esok aku men volleyball kat putrajaya..haha..taram je..bukan power pn..tapi juz enjoy..at least da improve ckit la berbanding dulu aku cume pandai serve je..ingat dulu aku kat skolah dulu men utk umah sukan..aku d panggil masuk sbb aku pandai serve..pastu yang len plak tak pandai angkat bola..haha..menang trus jadi johan..tapi tu zaman skolah dulu..ckgu2 pn tak ajar btul2 cara men sb tak termasuk dlm senarai masisuma..yang betul2 aku blaja pn men badminton..skolah rendah aku men bola jaring..tapi beza la ngn blaja men kat maktab ni..yela, lecturer mmg btul2 dia blaja utk mengaja..yang kat skolah dulu mane ade..men tarik je sape2 ckgu yang tau ckit2 men..tapi snok la..banyak game baru aku blaja men kat maktab ni..wlupun tak master tapi sekurang2nye aku pandai men..dulu awal2 masuk aku men badminton je..sbb dari kecik pn aku men..ibu ayah aku pun dulu jaguh gak badmnton..kat umah pun sllu men ngn abg aku..mmg kenal reket badmnton jela..bknnye terer tapi men jela..pastu lectrer ajak aku men tenis..aku join men bola tampar, bola kranjang, bowling,hoki..sekarang tgh berjinak2 ngn squash..senang cte ape jugak game baru sume aku try..haha..bile aku dah lame join macam2 game ni aku perasan aku tak bape suke men game yang berpasukan..aku suke yang individu..sbbnye??byk sbbnya..tapi malas la pulak aku nak membebel kat cni menerangkan sebab musababnya..huhu..
emm,,skrang dah tahun akhir..aku comfirm aku akan teringat zaman ni..bkn byk ingat mase kat klas..tapi mase2 yang aku abiskan kat court n padang..dah kuar ngajar nt aku tak tau la aku dapat camni lagi ke tak..harap2 kawasan posting yang aku dapat tu nt adela court2 or padang2 yang bleh aku men..aku akn pastikan aku akan terus aktif..huhu..bukan stakat aktif aku ni rase mcm dah hyperaktif..ibu ayah dulu bising gak..sb aku ni bukannye sihat sgt pun..tapi aku wat tak tau je..mmg degil..dalam kpale aku mmg main..main..main...tak pun merayap..merayap..merayap..mmg tak reti dok diam..aku paling lemah bile dok dlm klas kuliah straight tak benti..huhu..alamatnye macam sotong n ulat la aku..pusing sana pusing cni..kacau orang dpn blkang kiri kanan..conteng2 meja, modul, krusi org..tak pun aku tdo..melainkan kliah tu menarik perhatian aku..huhu...emm,,so akhirnye skrang ibu ayah tak bising dah..hehe..asalkan aku tak abaikan pelajaran..dorang tak kisah..lagipun dorang dah memahami dah kedegilan, kekerasan kpala aku..makin cakap jgn wat, makin tu la aku nak wat..makin tak bagi, makin aku wat..huhu...nak wat camne kan..tapi ble balik umah pandai la aku amik hati dorang balik..ajak men badminton, pagi2 g kebun bunga joging2, ajak men bowling..hehe..syukurla aku dapat family yang mmg aktif bab2 ni..so takde masalah aku nak ngajak dorang..klu cuti panjang tu ade la jugak kawan yang leh layan aku..klu yang besar2 sbuk pn, aku ade adik2 aku yang kecik2 askar 3org..dorang pn kaki men..lagi pantang ajak..ngn dorg pn aku jalan je..men bola,bdmnton, lari2, lompat2, layan je..hahaha
eh, yang aku dok bebel2 benda ni nak watpe..lari dari topik asal dah ni..aku nak tnye org sape yang leh tlg aku setelkan puzzle rubiks ni je..tggal last step aku lom dapat...penat dah pusing2..ni la akibatnye klu tak abis menuntut..tapi aku akan usaha gak utk setelkan bnda ni..pendek je pun sbnarnye aku nak post..tapi dah jauh membebel2..post jela..takkan nak delete lak kan...hahaha

Ahad, 15 Februari 2009

Kursus Pengurusan Jenazah..

Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Allah dengan nikmat2nya yang diberikan dapat kita jalankan satu kursus pengurusan jenazah yang berlangsung seharian semalam..aku nak ucapkan trima kasih byk2 kat semua dak2 klas aku yang telah bertungkus lumus berkerjasama utk menjayakan program ni..moga usaha kita mendapat keberkatan Allah s.w.t. dan juga memberi manfaat kepada semua orang yang telah menyertai kursus ni..walaupun terdapat kelemahan2 yang masih perlu dibaiki, tapi lumrah manusia, tak lari dari melakukan kesilapan..takpela, sume dalam proses blaja..yang penting kita terus nak blaja n tak mudah putus asa serta tak sekadar berpuas hati dgn apa yang kita ada dan kita wat..tapi ape pun aku berasa seronok kerana kursus ni dapat memberi pengetahuan bermakna kepada kawan2 yang menyertai..tima kasih pada klas arab n pra sbb memberi kerjasama yang baik untuk sama2 menyertai kursus ni..aku yakin ramai yang tak tahu n tak pernah merasai menguruskan jenzah..aku sndiri tak pernh mngalami..pada aku, perkara ni mmg sgt penting walaupun kita bukan seorang ustaz n ustazah..sb kita ni seorang anak yang ada ibu n ayah..lagi2 klu anak lelaki..andai ibu ayah kita meninggal, biarlah kita sama2 dapat membantu menguruskan jenazah mereka kelak..
lepas program, aku ada tnya2 pendapat org..aku pn wat refleksi kendiri..refleksi kelas je lom wat lagi..Alhamdulillah, komen2 n maklum balas positif dan membina aku trima..aku ade gak sembang2 ngn orang len pasal kursus ni..then byk la cte2 yg kuar..astaghfirullah...Allah maha berkuasa..aku sndiri naik seram dgr...n tbe2 aku teringatkan arwah embah aku malam tadi..ntah..rase sayu sgt..aku jadi rndu sgt kat dia..masa embah meninggal dulu aku tak dapat balik sb aku tgh trial spm..lame embah sakit..sakit tua..ramai dia dah tak kenal..cucu arwah cuma aku n abg aku je yang arwah ingat..teringat masa aku melawat embah, dia pnggil nama ku..subhanallah...sayunye hati ni..walaupun garang, tapi byk yang istimewa ttgnya..moga Allah menempatkan embah di tmpat para solihin....AMIN....alfatihah..aku tbe2 membayangkan andai malaikat mencabut nyawa aku dalam tempoh terdekat ni..istighfar byk2 aku..demi Allah, aku mmg blum bersedia menghadapi saat tu..ya Allah, beri hambaMu kekuatan utk terus mendekatkan diri kepadaMu..iman aku terlalu tipis utk menghadapi segala cubaan dan dugaan yang Kau berikan di dunia ini.....org kata bukan mudah nak jadi baik, byk dugaannya..n senang je nak jadi jahat sbb syaitan mmg menunggu peluang tu...hmm,yang penting kita tak pernah putus asa utk menjadi lebih baik...harap2 aku pun camtu...
lastnye....harapan aku pas ni klas kita dapat wat lagi program2 yang dapat memberi manfaat kepada kita khususnya dan kepada org lain umumnya..moga perkongsian ilmu yang sedikit akan dapat memberi manfaat yang besar kepada semua org..trima kasih kepad kawan2 n tahniah kepada semua yang hadir dan sama2 menjayakan program ni...wassalam...

Isnin, 9 Februari 2009

Lobak, Telur dan Serbuk Kopi

Seorang anak mengeluh pada ayahnya mengenai kehidupannya dan menanyakan mengapa hidup ini terasa begitu sukar dan menyakitkan baginya. Ia tidak tahu bagaimana menghadapinya dan hampir menyerah kalah dalam kehidupan. Dia sudah letih untuk berjuang. Sepertinya setiap kali satu masalah selesai, timbul masalah baru.Ayahnya, seorang tukang masak, membawanya ke dapur. Dia mengisi 3 periuk dengan air dan menaruhnya di atas api. Setelah air di ketiga-tiga periuk tersebut mendidih. Ia menaruh lobak merah di dalam periuk pertama, telur di periuk kedua dan ia menaruh serbuk kopi di periuk terakhir. Dia membiarkannya mendidih tanpa berkata-kata. Si anak tertanya-tanya dan menunggu dengan tidak sabar, memikirkan apa yang sedang dikerjakan oleh ayahnya.
Setelah 20 minit, si ayah mematikan api. Ia menyisihkan lobak dan menaruhnya di mangkuk, mengangkat telur dan meletakkannya di mangkuk yang lain, dan menuangkan kopi di mangkuklainnya. Lalu ia bertanya kepada anaknya, "Apa yang kau lihat, nak?"
"Lobak, telur, dan kopi" jawab si anak.
Ayahnya mengajaknya mendekati mangkuk dan memintanya merasakan lobak itu. Dia melakukannya dan merasakan bahawa lobak itu terasa enak. Ayahnya lalu memintanya mengambil telur dan memecahkannya. Setelah membuang kulitnya, dia mendapati sebuah telur rebus yang mengeras. Terakhir, ayahnya memintanya untuk mencicipi kopi. Si anak tersenyum seketika, mencicipi kopi dengan aromanya yang sungguh enak itu.
Setelah itu, si anak bertanya, "Apa erti semua ini, Ayah?"
Ayahnya menerangkan bahawa ketiganya telah menghadapi kesulitan yang sama, perebusan, tetapi masing-masing menunjukkan reaksi yang berbeza. Lobak sebelum direbus kuat, keras dan sukar dipatahkan. Tetapi setelah direbus, lobak menjadi lembut dan lunak. Telur sebelumnya mudah pecah. Cangkerang tipisnya melindungi isinya yang berupa cairan. Tetapisetelah direbus, isinya menjadi keras. Serbuk kopi mengalami perubahan yang unik. Setelah berada di dalam rebusan air, serbuk kopi merubah air tersebut."Kamu termasuk yang mana?," tanya ayahnya.
"Air panas yang mendidih itu umpama kesukaran dan dugaan yang bakal kamu lalui...Ketika kesukaran dan kesulitan mendatangimu, bagaimana kau menghadapinya? Apakah kamu lobak, telur atau serbuk kopi?"

Moral: Apakah anda adalah lobak yang kelihatannya keras, tapi dengan adanya penderitaan dan kesulitan, kamu menyerah, menjadi lembut dan kehilangan kekuatanmu. Atau adakah kamu adalah telur, yang awalnya memiliki hati lembut, dengan jiwa yang dinamis? Namun setelah adanya kematian, patah hati, perceraian atau kegagalan menjadi keras dan kaku. Dari luar kelihatan sama, tetapi apakah kamu menjadi pahit dan keras dengan jiwa dan hati yang kaku?Ataukah kamu adalah serbuk kopi? Serbuk kopi merubah air panas, sesuatu yang menimbulkan kesakitan, untuk mencapai rasanya yang maksimal pada suhu 100 darjah Celcius. Ketika air mencapai suhu terpanas, kopi terasa semakin nikmat. Jika kamu seperti serbuk kopi, ketika keadaan menjadi semakin buruk, kamu akan menjadi semakin baik dan membuat keadaan di sekitarmu juga menjadi semakin baik.

Moga Allah berikanku kekuatan untuk terus menghadapi cabaran yang sgt berliku dalam hidup ini...AMIN...

Jumaat, 6 Februari 2009

secekal siput..



secekal siput..tabahnye siput tu mengharungi hidup..ingat lagi mase tu aku kacau dia sgguh2..bape kali dia masuk dlm cengkerang balik..dia kuar, aku kacau lagi..ntah bape kali camtu..aku tak putus asa mengacau n dia tak putus asa utk kua balik n truskan perjalanan..aku yang kagum..moralnya...korang pun dapat pk ape moral of the story dia..hmm, aku ni mmg suke memerhati semua bnda..lagi benda yang bergerak..pastu aku kacau..kacau abis2...then i will know something..pastu wat aku berfikir..pastu aku blaja sumthing...mmg bes..byk bnda yang aku suka perhati..diam lebih baik dari berkata2..aku rase aku la tu..tp bila diam sgt pn tak leh gak kan..hahaha..ntah la..pening dah aku ni..aku ingat lagi aku mntak mmber aku bgtahu aku ni org yang camne..then dia kate..mysterious..am i???...hahaha..lu pikir la sendiri..panjang lagi ni nak tulis sebenarnye tapi lagi sekali lu pikir la sendiri..