aKuMuSaFirLaLu

Selasa, 21 April 2009

Alhamdulillah...melepasi satu ujian dunia...

setelah menghadapi minggu2 yang amat memenatkan, aku duduk mengadap laptop ni utk membuat satu refleksi utk diri aku..bermula dari aku stat training utk kagum, then mggu g kagum, pastu 2mggu atas kapal, pastu smbung balik klas n anta assgnment n tesis, kursus koam n exam dia, kursus intergriti...huh..pk2 blik mcm tak caye aku dah wat sume tu dlm masa hampir dua bulan ni..mulanya mmg rase mcm tak sedap hati nak nek kapal sbb pk assgnment n tesis..assgmnt aku time tu satu pun tak usik lagi..tapi aku kuatkan hati, g jugak sbb bagi anu ni pluang terakhir aku utk join prgram tu sbb aku dah kat tahun akhir..so dgn senang hatinye aku g..mcm makan angin jugak la 2mggu tu..ngn henset takde, ngn tak masuk klas, tak blaja, tak pk keje, jauh skjap dari mslh2..syok gak tp mane bleh kan nak trus idup camtu..masing2 pun ade tggjwb msing2..

then balik blyar, weekend tu aku ade kursus kepegawaian koam..huh..cabaran gle sbb bdn aku mmg tak ok lagi..tak ckup rest lagi..mate aku ni merah 48jam tu tahan ngntuk n penat..ntah ape yang aku dgr aku pn tak tau..mcm dgr tp kepala ke lain..pastu mggu strusnya mggu anta assgnment..aku rase mggu tu la aku gile sekejap..aku tak hirau orang len dah..dlm kple aku keje keje keje..ape pn jadi aku kene siapkan..patutnye mggu tu kene anta 3biji..tp aku mampu anta 2biji je, lg sbijik lagi bru 50% siap..aku dah cube maksimum dah siapkan..tpi tak dapat gak..takpela..padan muke kat aku gak..sape suruh wat lambat..pd hal task tu lame dah dpt..haha..tp aku ni mmg suke wat keje last minit..janji on time aku siap..tu style aku..wlupun sbnarnye tak bagus pun..mendera diri sendiri..emm, jdinye lagi 1 asgmnt tu aku anta pg2 isnin mggu dpnnye..alhamdulillah..aku syukur sgt sbb Allah bg aku kekuatan utk wat sume keje tu..aku pun tak sgka aku leh wat sume tu dlm tmpoh yg singkat..tp jdi gle jap la..pastu aku anta tesis lak..

emm, bnda yg aku nak sentuh ckit kat cni, satunye tanggungjawab..tugasan yang diberi tu stu tgjwb n amanah yg perlu kita wt n anta bila smpai masanya..aku bab2 keje cmtu ni mmg aku on time..bukan ape, kita kene biasakan diri dgn wat cmtu..aku mmg disiplinkan diri aku camtu..tak kira la a suke atau tak, mase dpt tu bebel2, rungut2, tp aku akan wat gak ape yg dah dipertggjwbkan n d amanahkan kat aku..bukannye nak bangga diri, tpi ni sume tentang sikap kan..sbb aku tak faham org yang takde rase bersalah bila anta tugasan lambat..nak kate bz or byk keje, takde la pun tp ntah la..aku ni smpi rase bengong sekejap ngadap keje nak siapkan gak, tp aku tgk ade sstgh org ni bleh relax je..ble dh tau suke wat keje last mnit, kene lipatgandakan usaha la..nak last mnit pun kene pandai2 setting la mase sesuai ngn kemampuan kita..ni pnye nak last mnit keje smpai tak ckup mase lgsg dh nak wat..tu bukan wat keje last mnit namenye..hmm, tp takpela..mgkin dorg ade masalah n alasan dorg sendiri kot..takpela tu..aku pn bkn bagus sgt..mgkin ade lebih ckit kat ctu tp aku ni byk jgk kekurangan..rasenye byk kurang dari lebih..ape pun yang penting kita msti tau kekurangan kita n kita cbe nak baiki bukannya terus wat tak tau..jgn dah tau kekurangan kita tp still nk tnjuk hebat n takde kurang pn bab tu..

hmm, smbung balik..then td aku anta lg sbjik assgnment..dlm kpale aku, aku set dh..siap je asgmnt ni aku tak nak pk ape dah..aku nak njoy smpi akhir bln 5 nt bru aku pk modul balik sbb nak exam..hahaha..teruk betulla aku ni kan..pdhal sbnarnye ade stu lagi assgmnt kene sbmit jumaat ni..tp relax je sbb bisa d atur..leh siap dlm masa yg singkat insyaAllah..hehe..harap2 camtu la..moga Allah terus bagi aku kekuatan n ketabahan utk mghdpi keje2 ni..ntah nape aku dh malas gle nak blaja..dlm kple aku ni nak cpt abis blaja je..mgkin suasana kat cni kot..aku tak enjoy dah..dah mula rse tak seronok..patutnye tahun akhir ni la makin snok, makin nak wat tu wat ni, tp aku nak abiskan cpt blaja..tak nak pk pape dah..tp aku tau, bile dah masuk alam keje nt mesti aku rndu kat masa skrg ni..mase blaja aku tak rndu sgt kot..tp masa main aku, masa yg aku luangkan kat court n padang, masa aku merempit bersama JJJ kesayangan aku, masa aku jln2, mgkin tu yg aku lebih rndu..life aku kat cni..dh keje nt mbkin aktiviti aku terbatas..tp aku tetap akan cube mencari pluang nak trus aktif dlm sukan..

emm, abis bab keje n asgnment, satu lg plak..sukan tahunan ipis..org sume musim sukan abis dah, tp ipis bru nak sukan..hehe..boleh la labu..janji ade kan..hmm, tp aku tak syok langsung ngn sukan thun ni..byk bnda wat aku tak puas hti..aku tak tau la aku patut komen secara terbuka camni ke tak, tp aku nak cakap jugak..1st nya aku tak kenal langsung sape ketua n penolong umah aku..umah biru..2 masalah paling besar skli..mmg dulu aku g mase perjumpaan perlantikan tu, tp manela aku ingat name dorg time tu..dlm kple aku pk msti dia akn wat perjumpaan lagi, so tak pela, nt leh kenal..tapi takde pn..aku tgk umah len dok sibuk wat perjumpaan, umah biru takde pun..acara ape yang ade aku pn tak tau..nak contact sape aku pn tak tau..byk tau pasal sukan ni dari lectrer pj n gerko sbb aku rajin sembang ngn dorang..so aku diam jela..then nsib tbe2 budi call aku tnye nak masuk acara ape..ingat tak nak masuk dah tp takpela..masuk je..so aku masuk acre 100m, 200m, n 4x100m..

so tdi bermulalah sukan tara..29hb nt baru acra final..100m aku hancus..ngn pdg lecak, aku dpt lorong yg btul2 tanah lembik, ngn bdn tak panas, ngn pengelolaan kelam kabut..ckp stat kol7.30,dkt kol9 bru stat..cam pelik je saringan 100m stat dulu..isk, byk btul komen aku..syukur la ckit cyba oi..huhu..emm, aku tak tau result aku tp rasenye lepas kot ke final..then 200m lak, rase snok ckit lari..dpt lorong pn ok ckit dri 100m..alhamdulillah ke final aku..rase mcm aku masuk ni bukan utk umah tp utk aku sndiri..nape??sbb pling utama skli awal2 lg aku tak puas hti dh ngn pengurusan umah aku..org bleh ckp kat aku, ckp senangla, cube ko yang wat..haha..mase perjumpaan perlantikan tu aku dh gatal kaki nak bgn, tp kang nt org kate ape lak..so aku bgila laluan pd kpli utk memenuhi sgla jawatan..bia la..dh dorg yang nak uruskan..bia jela..tp lagi satu yang aku geramnye, td byk acara yang umah biru tak masuk..huh..hampeh btul..ntah camn la dorang ni cari peserta..aku tgk dak2 jnior umah biru tak nampak btang idung pn..pdhal thun lepas, jnior yang byk masuk..aku rase dorg pn same mcm aku..nak masuk tp tak tau nak tnya, nak cntact sape..cume aku nsib baiknye ade org yang contact aku..

huh..gle hampeh la..aku mmg rase tak de mood dah nak sukan ni..mmg masuk pun utk aku la..mcm tak best lak ble tak masuk pape..tp aku nak sukan ni cepat abis then aku nak cuti pnjang balik umah lagi bagus..lame gle aku tak balik..ibu ayah dah bising asyik dok tnye bile nak balik..bukannye aku tak nak balik..tp mmg tak sempat nak balik..sori ibu ayah..adik2 aku pn bising..haha..cian dorang dah rindu aku..rndu nak karok ngn aku la tu..eh, ujan labat la..tbe2 je..kol 0338am dah..dahla..nak bebel ape lagi..nak bebel pun malas dah..sambung esok jela bebel lagi..macam2 benda jadi tahun ni..sabo jela wei..yg penting ko tak kcu orang..dok diam, wat keje sndiri..emm, dahla tu..sok ade klas..tak bgn kang nt..wokeh...chaw....

4 ulasan:

mus@akim berkata...

meh la msuk rumah oren... ketua rumah oren bestt...hehehehe...

dark_eky berkata...

pjg gler post..
mls nk bc..
aku skim jer..
hehehe
^_^

cyba_qema berkata...

to mus@akim..
best apenye asyik meeting je..
bengkek semacam,muncung sedepa je tgk dak2 oren asyik kene panggil..
umah biru lantak dorg la..
malas layan..bengong abis..

to eky..
suke ati aku la..
sesi meluah perasaan geram tu namenye..
lgipun dah lame aku tak membebel kt cni

mus@akim berkata...

hahaha..sape tu orang rumah oren yg asyik kena panggil..meh nak siku kepala depa sket sbb rasanya xda pun dorg tu pernah turun..ntah pape la...