aKuMuSaFirLaLu

Isnin, 24 Ogos 2009

saje nak bercerita...

hmmm...mlm td aku didatangi sorg laki..dlm ym laa..
ntah mne nme dia leh dlm list ym aku pn tak tau..
tbe2 dia ckp kat aku nak dating bleh?
dlm hati aku trus ckp..mmg tak sdar diri agaknye..
aku tnye dia umur, anak bape..
umur dah 40..bini anak2 sume ade kat umah..
apela laki zmn skrg ni ek..
elok2 dah ade fmily yg bhgia,
nak jugak cari len..kan sengaja cari penyakit tu..
pastu ble aku cakap kan dah ade fmily,
dia kate bini baru sorang..kan lelaki bleh kawin smpi 4,
Allah pun ade sebut..
aku mmg panas betul ble laki ckp camtu..
pd aku dorg ni mnyalahgunakan hukum yang Allah bgi tu..
hukum tu mmg cukup cantik, cukup sempurna, tp byk laki
menyalah tafsirkan hukum yg Allah bg tu..
ntahla..aku mls nak ckp pnjg2 ngn dia psl hal ni..
aku ckp kat dia klu btul dia nak cari len,
carila jnda o ibu tunggal yg lebih mmerlukan
sokongan, bantuan n perlindungan..
trus mati2 dia tak nak..nak jugak kawin ngn anak dara..
aku trus gelak..nmpak sgt jelas terbukti dia nak kwin
berlandaskan hawa nafsu semata2..
sblm tu bkn men ckp hukum Allah mne bleh nak menafikan..
ntah pape la..aku ni pun bukan pndai sgt bkn byk sgt ilmu agama,
tp aku mmg ckup tak suke ngn lelaki yg seolah2 bangga sgt
ngn hukum yang Allah bagi pd dorg ni..
dia kate aku menolak hukum Allah..
aku bukannya mnolak hukum..hukum Allah dah tetap dah..
aku pun terima, tp aku menyampah ngn individu yg slh gunakan
hukum tu..ntahla..
last2 aku ckp kat dia..suke hatila nak cakap ape pn..
aku mls dah nak ckp pape..susah ckp ngn org yg tak fhm n wat2
tak fhm ape sbnrny yg kte nak ckp..
aku ckp kat dia, yg sbnrny dua2 pihak laki n pmpuan sbnrny
tak btul2 fhm hukum ni..klu sume fhm, takde la teruk keadaan
dunia skrg ni yg pnuh ngn kes mslh rumahtangga..
n klu sume fhm, aku yakin tak ramai lelaki yg sje2
akan menggatal mencari pmpuan lain n kawin len
mlainkan ade sb2 tertntu..
laki n pmpuan pun sbnrny sme je..
mmg tak dinafikan bukan je pmpuan yang jadi mngsa dlm umahtgga ni..
laki pn ramai gak yg jd mangsa..tp rmi org beanggapan,
ble nmpak je umhtgga goyang, cerai berai mesti laki pnya pasal..
ntah la..betulkan ape yg aku ckp ni..
aku rase betul..aku ske tgk khidupan org..
aku tak suke bercakap tp aku suke memerhati n menilai..
gaye aku ckp ni mcm la org dah kawin kan..haha
bujang lagi maa..kdg2 pk bnda ni wat aku takut nak kwin..
rse mcm ntah la..mgkn sbb terlalu pk kot..
mne bleh camtu sbnrnya..kte takleh la mengharapkan n sntiasa nak
mengejar kesempurnaan..nt lame2 mkn diri sndiri..
aku sllu dgr org ckp kwin ni msti ade give n take..
takkan kedua2 psngn tu smpurna..tp kte bleh sling melengkapi..
ye tak..ish..kan aku dah membebel psl ni..
ni psl pakcik mlm td la ni..apela..
takpela..aku cume pesan kat dia,
klu dia tgh bhgia ngn fmily dia,
hope dia dpt lupakan dlu niat dia tu..
jgn cari psl n cari pnyakit..
pastu aku trus blah..
hmm...aku dok bebel2 ni sbnrnye mngingatkan diri aku gak..
okeh la..moga jodoh aku d percepatkan n sntiasa
dilimpahi nikmat dan rahmat Allah..
kan abg..kte sme2 doa ea..amin ya Rabbal'alamin...

3 ulasan:

mus@akim berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
cyba_qema berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
musafir berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.