aKuMuSaFirLaLu

Sabtu, 14 Ogos 2010

Kebimbangan melanda

Assalamualaikum...Salam Ramadhan...

Sekejap je rse dh 5 ramadhan...
Tapi hati aku belum merasai ketenangan...
masih berkocak..terlalu byk berfikir barangkali..
dan terlalu byk benda yg difikirkan...

Ya Allah..berikan ketenangan jiwa kepada hambaMu ini..
moga aku dapat melalui hari2 yg penuh keberkatan ini dengan penuh kenikmatan...
Berikan kekuatan kepada hambaMu ini utkku menempuhi segala ujianMu..
Berikan kekuatan, kesabaran dan kesihatan kepada insan2 yg ku sayangi agak mereka tenang dalam melalui aturanMU...

Sedikit perkongsian bacaan di kala hati gundah gelisah...


BAGAIMANA MENCARI KETENANGAN JIWA


Bismillah, Walhamdulillah Wassalatu Wassalamu
`Ala Rasulillah, Wa'ala Aalihie Wasahbihie Waman Walaah


HIBURAN YANG DIANJURKAN ISLAM

Hiburan sejati ialah hiburan yang bertapak di hati. Ia boleh membawa hati yang tenang. Syarat bagi ketenangan hati itu ialah dengan mengisi keperluan asasinya iaitu iman. Firman Allah Subhanahu wa ta‘ala dalam Al-Qur‘an yang tafsirnya :

“Orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikir kepada Allah. Ketahuilah! Dengan zikir kepada Allah itu, tenang tenteramlah hati manusia”.

(Surah Al-Ra‘ad: 28)

Oleh itu orang yang beriman akan mendapat hiburan dengan cara berhubung dengan Allah dengan melaksanakan perintah, kewajipan, melakukan perkara-perkara yang disunatkan seperti zikir, puasa, sedekah dan lain-lain seumpamanya, berinteraksi dengan alam ciptaan Allah, dan menerima segala ketentuan daripada Allah Subhanahu wa Ta‘ala.

Apabila melaksanakan perintah Allah, mereka terhibur kerana merasakan perintah itu datang daripada kekasihnya. Kalau yang menyuruh itu kekasih, tidak ada yang disusahkan bahkan kegembiraan yang akhirnya membawa ketenangan. Mereka rasa seronok dan terhibur dengan ibadah tersebut.

Orang mukmin juga rasa terhibur dengan warna kehidupan yang dicorakkan oleh Allah. Hatinya sentiasa bersangka baik dengan Allah, membuatkannya tidak pernah resah. Apabila diberi nikmat mereka rasa terhibur, lalu bersyukur. Diberi kesusahan, mereka terhibur, lalu bersabar. Mereka yakin dengan firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala yang tafsirnya :

“(Katakanlah wahai orang-orang yang beriman: “Ugama Islam yang kami telah sebati dengannya ialah): Celupan Allah (yang mencorakkan seluruh kehidupan kami dengan corak Islam); dan siapakah yang lebih baik celupannya selain daripada Allah? (Kami tetap percayakan Allah) dan kepadaNyalah kami beribadat”.

(Surah Al-Baqarah: 138)

Orang yang beriman juga akan terhibur apabila melihat alam ciptaan Allah Subhanahu wa Ta‘ala. Mereka merasa tenang, bahagia dan gembira melihat pantai, bukit bukau, langit, laut dan sebagainya. Melihat, mendengar dan berfikir tentang keindahan itu sudah cukup bagi mereka merasai keindahan alam dan kebesaran penciptaNya. Sifat sedemikian merupakan sifat orang-orang yang bertaqwa iaitu orang yang berusaha memelihara dirinya daripada menyalahi hukum dan undang-undang Allah Ta‘ala. Firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala tafsirnya :

“Sesungguhnya pertukaran malam dan siang silih berganti, dan pada segala yang dijadikan oleh Allah di langit dan di bumi, ada tanda-tanda (yang menunjukkan undang-undang dan peraturan Allah) kepada kaum yang mahu bertaqwa”.

(Surah Yunus: 6)

Selain itu mereka ini dapat menghayati maksud sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam yang maksudnya:

“Sesungguhnya Allah itu indah. Dia suka keindahan”.

(Hadis riwayat Muslim )

Islam tidak menolak hiburan dari luar selama hiburan luar itu boleh menyumbang dan menyuburkan lagi hiburan dalaman hati dengan syarat ia mematuhi syariat. Alunan ayat suci Al-Qur‘an, selawat yang memuji Nabi, lagu yang menyuburkan semangat jihad, puisi atau syair yang menghaluskan rasa kehambaan kepada Tuhan, pasti akan menyuburkan lagi iman mereka. Firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala yang tafsirnya:

“Allah telah menurunkan sebaik-baik perkataan iaitu kitab suci Al-Qur‘an yang bersamaan isi kandungannya antara satu dengan yang lain (tentang benarnya dan indahnya), yang berulang-ulang (keterangannya, dengan berbagai cara); yang (oleh kerana mendengarnya atau membacanya) kulit badan orang-orang yang takut kepada Tuhan mereka menjadi seram; kemudian kulit badan mereka menjadi lembut serta tenang tenteram hati mereka menerima ajaran dan rahmat Allah”.

(Surah Al-Zumar: 23)

FirmanNya lagi yang tafsirnya :

“Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu (yang sempurna imannya) ialah mereka yang apabila disebut nama Allah (dan sifat-sifatNya) gementerlah hati mereka; dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya, menjadikan mereka bertambah iman, dan kepada Tuhan mereka jualah mereka berserah”.

(Surah Al-Anfaal: 2)

Dan firmanNya lagi yang tafsirnya :

“Iaitu orang-orang yang apabila disebut nama Allah, gerun gementarlah hati mereka, dan orang-orang yang sabar terhadap kesusahan yang menimpa mereka, dan orang-orang yang mendirikan sembahyang, serta orang-orang yang mendermakan sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepadanya”.

(Surah Al-Hajj: 35)

Semua ibadat jika dilaksanakan dengan penuh perhatian, pasti akan memberi ketenangan jiwa, lihat sahaja ibadat sembahyang, sekalipun merupakan suatu kewajipan orang Islam, ia juga suatu hiburan yang kekal yang menjadikan hati orang yang beriman dan bertaqwa itu terhibur dengan sembahyang kerana mereka terasa sedang berbisik-bisik, bermesra, mengadu dan merintih dengan kekasih hatinya iaitu Allah Subhanahu wa Ta‘ala.

Hal ini telah dijelaskan oleh Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bahawa dengan sembahyang, hati orang beriman dan bertaqwa sudah terhibur, Baginda bersabda yang maksudnya :

"Di antara kesenangan dunia yang aku sukai ialah wanita, wangi-wangian dan penenang hatiku adalah sembahyang”.

(Hadis riwayat Al-Nasa‘ei)

HATI atau roh adalah hakikat kejadian manusia, kerana itu ia diberi keupayaan untuk merasa senang dan susah. Ia sangat sensitif terhadap apa yang berlaku, yang didengar, dilihat dan dirasai. Dari sanalah ia menentukan sikap manusia samada positif atau negatif.

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya:

"Sesungguhnya di dalam diri manusia itu ada seketul daging. Jika baik daging itu, baiklah manusia. Jika jahat daging itu jahatlah manusia. Ketahuilah, itulah hati." (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Hati boleh baik dan jahat.

Rasa senang apabila ia dipuji.

Rasa menderita apabila di keji.

Rasa riak dan megah apabila mendapat kelebihan dan kejayaan.

Rasa ujub (hairankan diri) apabila mempunyai kemampuan.

Rasa rendah diri (inferiority complex) apabila ia mempunyai kekurangan.

Rasa sombong dan angkuh apabila berkuasa atau ada ilmu atau ada kekayaan atau ada kekayaan.

Rasa tidak senang (hasad) apabila tengok orang lain lebih.

Rasa dendam apabila orang menganiayainya.

Simpati dengan orang susah.

Rasa keluh kesah apabila dapat susah.

Rasa terhutang budi dan terima kasih pada orang yang menolong.

Rasa gerun apabila berhadapan dengan perkara yang menakutkan.

Rasa jijik apabila berhadapan dengan benda kotor.

Ketenangan itu berpusat atau berpaksi di dalam hati nurani. Ia perlu dijaga, kerana bila hilang ketenangan, hilanglah kebahagiaan. Bila hilang kebahagiaan, tidak ada lagi keindahan di dalam kehidupan sekalipun mempunyai kekayaan, duduk di dalam istana yang indah, memiliki isteri yang cantik, ada kuasa.

Bila ketenangan tidak ada, sentiasa keluh-kesah, apa sahaja dibuat serba tidak kena, makan rasa tidak sedap, tidur tidak lena, membuat sesuatu perkara tidak ada penumpuan lagi, selalu sahaja termenung, orang bercakap kurang diambil perhatian, sumbang di dalam pergaulan, membaca mengganggu untuk memahami, kawan-kawan ikut risau, mudah marah-marah, suka bersendiri, mudah merajuk, mudah tersinggung, tidak tahan sabar, tidak tahan tercabar, mudah jemu membuat kerja, makan minum, pakaian dan badan tidak terurus, kurang bertanggungjawab, tidak suka bercakap.

Orang yang berada di dalam tidak ketenangan, jika ketidaktenangan itu kuat dan kurang pula pelajaran selalunya tidak boleh dikontrol rasa tidak tenang itu, sama ada di waktu ramai mahupun di waktu keseorangan, sentiasa nampak muram, susah hatinya amat ketara, orang ramai perasan.

Jika dia seorang cerdik dan pandai atau ada status di dalam masyarakat mungkin setengah orang dia boleh kontrol. Di tengah ramai dia boleh sembunyikan ketidaktenangannya itu untuk menjaga wibawa atau status diri, tapi bila waktu keseorangan dia mulalah termenung. Kesusahan hatinya nampak dilihat di air mukanya. Ada setengah orang mukanya cantik, orangnya periang, happy go lucky, ada kalanya susah juga dikesan. Tapi kalau dia tidak boleh kontrol, lihat muka dapat dikesan. Maka seorang yang periang tiba-tiba jadi pendiam, hilang riang, suka bersendiri, gurauan sudah tidak ada, anak isteri mula risau, kawan-kawan susah hati.


YaAllah..berikan ku nikmat ketenangan agar ku dapat melalui hari2 dengan penuh kesabaran dan kekuatan...dan berikan ku jua nikmat kesabaran dan kekuatan agar aku dapat menempuhi hari2 dengan penuh ketenangan....

Amin...

Isnin, 9 Ogos 2010

MSKPP..netball n bowling

Salam...

Alhamdulillah hari ni aku berjaya ke sekolah akhirnya..wlupun bgn 6.30pg..ibu pun bia je sb mlm td sblm tdo cakap kat ibu "ibu, esok qema tak nak g skolah tau.."..ibu pn cakap "ok..tak yah g.."..jp lg 6.30pg dgr suara ibu sayup2.."qema..tak nak skolah ea hri ni.."..melompat bgn trus..biase 6.30 aku da stat enjin dh..huhu

sume ni gara2 aku terlalu letih menghadapi sabtu n ahad yg full..sabtu men netball..dri kol8pgi..kol8 mlm bru aku smpi umah..n bowling esokny dri kol9..kol5 bru smpi umah n kua semula kol6 smpi ke mlm sbb kak faz blanja makan..tQ kak faz..hehe..

men netball ok la..dpt no3..team aku agak kuat sbnrny..sb jmpa team len sume kitorg blasah belas2 n dorg dpt telur ayam..n cume mgkin mase semi ada kesilapan teknikal ckit..tak leh nak kata ape la..semi tu satu game aku d rehatkan..kalah 7-11..n penentuan tmpt ke3 n 4 mnang 12-0..so dpt la no3..gmbr sume pd fotografer kami yg blum mengupload2 lg gmbr..

then esokny men bwling lak..individu n duo...men dlm keadaan yg kurg fokus gara2 keletihan n kesakitan tulang belulang men netball seharian semalamny..tp alhamdulillah wlupun tak dpt skor byk tp aku dpt kekal maintain je 5game..120 131 137 145 130..maka aku dpt la tmpt ke dua ngn cume beza 14pin je ngn cina no1 tu..duo pn dpt no2..thanks to nas yg menjadi partner aku..ok la dpt gak tmpt ke2..

so terubat la ckit kekecewaan aku mse netball semalamny..pas raya ni dpt g wakil daerah lak utk prgkat negeri..so far ok la utk aku yg baru tak smpi stahun jagung pn jadi warga pendidik..timekasih pada semua yg menyokong terutamanya "tunangku" yg sentiasa memberi sokongan n semangat wlupun cuma melalui sms..hee

keseluruhan aku tgk ok la..cume ade beberapa bnda yg aku rse tak sepatutnya berlaku..skadar memberi pandangan sahaja..netball sume ok cume aku tgk kekurangan sgt pada medal yang diberi..bukan tak berterima kasih tp aku rse sekurang2ny bgila medal yg elok ckit..medal ringan yg biase bdk2 skolah rndah n prasekolah pny..tp aku rse sekarang pn byk skolah rndah tak beli dh medal tu lg..ni lagi la game utk pringkat daerah..byr rse mahal dh..satu team 1oo..team ade 14..prsiapan takde ape pn kene blanja..gelanggang n tiang sedia ade dh..bip n bola msing2 skolah bw sndri..utk peserta takde ape pn..air ke makanan ke sume takde dpt..cume duit utk ref je, hadiah utk tempat 1-4 n mgkin blanja rencam len2 ckit..tak tau la ke mne..mgkin pempuan kot yg uruskan..len kali bia aku yg uruskan hadiah..hoho


dlm mjlis penutup netball..


tadaa..ni medalnya..

kan aku da membebel kat cni..kecewa jgak la..bkn nak sgt pn hadiah tu tp sekurang2ny pihak urusetia kene la guna logik ckit..isk3..nasib la bowling ok..1st time aku dpt hamper 3/4 tinggi aku..haha,,n ngn piala..ok la..bukan nak mengutuk cume sekadar menyatakan pendapat...


partner bowling aku..nasz..


skor aku...cari2..


habuannya..tpi terlalu byk jajan...rosak gigi...ngeee


ini kami punyaaaaa...

emm, dh2..kang jadi mengumpat nt..nak masuk bulan posa ni..so dikesempatan ni aku nak mengucapkan selamat berpuasa kepasa seluruh umat Islam yang akan menjalani ibadah puasa..semoga ramadhan yang hadir kali ini menjadi ramadhan terbaik dari sebelum2nya..amin....