aKuMuSaFirLaLu

Isnin, 18 Januari 2010

SKTR2

salam..

sering menjenguk tapi hanya memandang dgn pandangan kosong kat blog aku ni..rse nak mengarang sb byk sgt cte nak d kongsikan..tp ble stat je aku cancel balik...tp hari ni aku tggalkan la jugak jejak ckit..hrp2 aku tak delete balik..

dua minggu dah berlalu aku mengajar d SKTR2..tp kira mggu ke3 aku bekerja sb smggu sblm nek cuti dah kene g skolah dah hari2..n masuk mggu ke3 esok..

menjalani kehidupan yg seronok walaupun dh dua kali aku demam..mungkin sbb dpt ank2 murid yang terlalu aktif, ckgu2 yg gle klakar, riuh n kuat mengusik, keje2 yg bleh tahan bykny membuatkan aku letih fizikal n mental..

dok skolah rse mcm 1 family..ckgu2 43orang tp sume baik2..aku pendiam kat bilik guru tp sllu d jadikan topik perbualan n di soal2 d usik2 smpi aku bercakap...haha..anak2 murid lak sume ok..bukan aku yg rajin ajk dorang sembang..dorg yg rajin ajk aku sembang..mcm2 te kua..da jatuh syg aku kat dorg..

ngajar prasekolah, tahun1, 3, 4, n 6..sume ade keistmewaan tersendiri..kls aku paling ckit thun 6 cume 11org je n aku paling suke masuk klas tu..ckit bukan sebab ape, sbb lagi sparuh tu non muslim..skolah aku mmg sgt la ramai india, bangsa asing, sik, singaporean, ntah mcm2 lagi..

satu kisah..
8.30 pg..aku masuk klas 6wira..cam biase memulakan klas ngn bercerita yg berkaitan ngn tajuk..n menjawab sgala persoalan yg budak2 ajukan..soalan mule2 berkait lme2 ntah ke mne2 pegi menyimpang..cerita pnya cerita..

"eh, dah2..dah stngh jam la..stop2..kte blaja dulu.."
"alaaaa cikguuu...cerita la lagi..." satu klas ngeluh..
"mne bleh..tak blaja kamu nt.."
"alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...."

@?@?@?@?@?@?@?@?@?@?@
(rahsia la ape yg aku wat)

"hahaha...cikgu ni kelakar la..."

nmpknye sume tak nak blaja..n akhirnye aku memujuk...

"ok2, kte blaja 15mnit, 15minit lagi ckgu sambung cite.."
"ok,janji ea cikgu..."

adusss..akhirnye 15mnit je aku mngajar..klu GB lalu mati aku..tp jgn salah sangka..15mnit tu lebih bererti dari 1 jam sb aku berjaya menarik minat sume murid utk fokus..objktif tercapai n sume keje dorg siap wlupn dlm mase 15 mnit je..senang hati aku....

k, sambung len kali..byk sgt kisah nak d kongsikan..kat prasekolah, tahun1, 3,4,6,bilik guru, padang, kantin, tapak perhimpunan, sume la..tp sambung len kali la..

terima kasih pada semua warga SKTR2....

2 ulasan:

entah berkata...

salam cyba..

best entri kali ni..len kali smbung lagi? ngaja budak pra? best x..cite skit..

-from ur fren,
ecah

cyba_qema berkata...

a'a..ajar dak pra gak..best gak..sllu bergusti la ngn dorg guling2..insyaAllah akan d kongsi nt..thanks..