aKuMuSaFirLaLu

Ahad, 20 Jun 2010

Sssrrrreeeetttttttttt........PPPPOOOOOMMMMMM!!!!

Salam..

First skali nk memanjatkan kesyukuran pd Allah swt kerana masih memberi aku ruang utk bernafas di muka bumi-Nya dgn kesihatan yg baik tnpa sakit dan cacat..

Alhamdulillah aku ok n takde ape2 kcederaan...cume masih terkejut n ntah la..ni pun cume nak meluahkan..hope aku akan rasa lega ckit..

pas asar tadi aku kluar menuju ke pasir gudang atas sedikit urusan..perjalanan ok, kereta agak byk n majoriti dgn kelajuan 70/80/90..same ngn aku..tergerak nak pakai seatbelt..terus aku pakai..(padahal akula org paling tak suke pakai seatbelt n jarang skali pakai kec nmpak polis wat roadblock)..

drive cam biasa, relax, fokus pd jalan smbil dgr rdio yg sgt slow ak buka..tbe2 dgr bunyi yg pelik ckit (bunyi yg tak biase dgr kat tlnge aku)..nak kata hnset aku bukan bnyi tu..sayup2 je bnyi...baru aku toleh sekilas n pantas toleh ke depan balik...

sreeeettttttttttttttttttttttttttttt.....POOOOOOOOOMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM!!!!!!!!!!!!!!.....sreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeettttttttttt.....

depan mata aku kete kembara n aku cume mampu tekan brek n pegang stereng kuat..Ya Allah..luckily aku pakai seatbelt...aku rse sgt2 bernasib baik sb pakai seatbelt..klu tak mmg aku dah terbang ke depan..sebab tgk holder yg terpasang kat handbreak leh tercabut n tercampak ke depan..bahu aku je berlanggar ngn ape aku pn tak sure..mgkin pintu, mngkin stereng...berderau terus....Allah jela yg tau...

Aku tgk depan, berlanggar ngn kembara..n aku bawa kancil remuk depan bonet cam terlipat dua lmpu pecah..dlm kepala trus mcm2 dh pk..tak smpi 2mggu lepas ak baru eksiden ngn nyonya yang takde toleransi mnyebabkan aku d perslahkan..ni aku kene lagi..ngn india pulak..1Malaysia betul...terbang lagi duit aku..tp syukurla takde melibatkan jiwa..

Tindakan pertama, terus call ayah..comfirm2 la kene marah dlu..."kamu kenapa ni qema...."..aku tak tau nak jwb ape sebab sekelip mata..aku bw rse cermat dh..mgkin dh memang qada dan qadar Allah..cuma bnyi henset adik aku (fahmi) mnjdi sbb yg membuatkan aku menoleh sesaat n terjadilah...fami gna kancil td kua n tertinggal hnset dlm kete..fahmi la yg call cari hnset dia td..hmm..kereta2 depan pn sebenarny sume brek mngejut cume yg membuatkan aku tak ready sbb saat tu aku tgh menoleh sekilas ke seat..

first time rseny aku eksiden truk cmtu..tp aku bersyukur gak sb yg sllu terkena eksiden ni aku..bukan ahli kluarga aku yg len...dlm kekalutan tu, adela bbrp org bengkel yg kebetulan lalu n benti..skurg2ny ak rse lega ckit..ade yg menolong...n bernasib baik gak uncle india kembara tu baik n wife dia pun baik..cool je dia..n dia pn pelik n mgkin rsau tgk aku cool je..

akhirny kami setel ngn wat report esok n anta bgkel...otw balik ak drve ngn slow membawa kete yg remuk sntse brjga2 ngn tmprture..tbe2 teringt hnset..smpi umah trus cari tak jmpa n try call...dh masuk voicemsg...ya Allah..sekali lagi..mgkin tercicir aku tak sedar dlm kekalutan tdi..bergenang terus kelopak mata aku terduduk lua rumah..mgkin dh dilenyek kete or dh dikutip org..tp aku rse org dh amik sb tepi jln bkn tgh jln.."to my fiance, i'm really sori..henset kite yg ilang..so sorry...sori sgt2 ea..."..

mati akal terus..bertubi2 rase..sedaya upaya positifkan kepala..kuatkan semangat...rse tak daya nak g skolah esok pn ade..nak pegang stereng pn takde hati..ngn skolah yg jauh dari umah..jln yg jem...tp yg pasti sok kene g balai wat report n g celcom amik balik simcard baru utk no tu..moga Allah beri perlindungan padaku...amin...

5 ulasan:

student berkata...

sabar kak, semoga ALLAH terus memberi akak kekuatan.Amin.

Nur Humaira berkata...

semoga dipermudahkan urusan ke sekolah n tabah atas apa yg berlaku

asz hana berkata...

fuh, berhati2 dimana jua anda berada...

fArA jeFF berkata...

cyba,
kte pnh drive kia carnival n doooommmmm..poi langgar benz kt depan..sbb nk cari sticker utm jatuh.memang sengal..
menangis menggigil jgn ckp la..trauma nye berhari2..

sabar eh..hati2 tau..awak tu dah la tgh manis2 candy skg :)

cyba_qema berkata...

syukor n humaira @thanks...

kak asz @ terlebih berhati2 pn kdg2 jadi gak..huhu

fara @ manis2 lagi mcm2 hal la fara..mau jadi lolipop dah..fara pn same kene lebih hati2..fokussss..hehe

but luckily, hnset dijumpai semula..hehehe